Завршен 48. Левачки сабор: Левач и Шумадију "прошло" 10.000 људи

РЕКОВАЦ: Традиционална културно-привредна манифестација 47.Сабор народног стваралаштва „Прођох Левач, прођох Шумадију“, завршена је у Каленићу код Рековца, наступом културно-уметничких друштава (КУД) Шумадије и Поморавља, али и других из Србије и иностранства, на Летњој позорници крај Каленићке реке.
rekovac levacki sabor, tanjug dusan anicic
Фото: Танјуг (Душан Аничић)

На Летњој позорници крај Каленицке реке, око 300 метара од манастира Каленић, наступило је 16 КУД и вокална ансамбла из Србије и гости иностранства, више од 1.000 учесника у програму, који су у свечаном дефилеју од манастира дошли до летње позорнице свирајући и певајући песме крајева из којих су дошли.

Весеље крај Каленићке реке потрајаће и ноћас, уз музику и песму, вино из Левачких винограда, шљивовицу монахиња манастира Каленић и пиво Јагодинске пиваре, под многим шаторима испод Гледићких планина.

Сабор је синоћ у порти средњовековног манастира Каленић, свечано отворио, народни посланик и члан Главног одбора Срспке напредне странке Владимир Ђукановић, а госте и учеснике у програму свечаног отварања  поздравио председник општине Рековац др Александар Ђорђевић.

Фото: Tanjug (Dušan Aničić)

Културно уметнички програм на отварању, под називом „Оставише спомен роду српском“, изведен је по сценарију и режији Марине Кончар и Момира Брадића.

Сабор је за ова два дана, према процени организатора, посетило око 10.000 људи. 

Посебан жири прогласио је и најлепше сеоско двориште у Шумадији и Поморављу, најлепшу девојку сабора, најбољег здравичара, девојку са најдужим плетеницама, мушкарца са најдужим брковима и најлепше очуване мушке и женске народне ношње.

За најлепшу девојку сабора жири је прогласио Мирјану Павловић, 17. годишњу девојку из Великих Крупаца, најдужу плетеницу, 140 центиметара имала је Милена Лукић из Јагодине, најдуже бркове, 160 центиметара Зоран Лазервић из Ниша...

У току трајања Сабора, гости су могли видети и изложбу старих и ретких српских књига, новина, часописа и публикација и изложбу домаће радиности и старих заната, присустовати припреми и дегустацији старих јела Левча, изложбу слика са традиционалне колоније...

Levčanin
08.08.2017 • 23:19
Kakvih 10.000, nije bilo 1000 ljudi za dva dana.
Milan
12.08.2017 • 11:18
Ko je bio na levačkom saboru 2017. mogoda je da uživa u bogatom programu, piromom kraju i u društvu dobrih ljudi! Hvala "Dnevniku" što prenosi tačne informacije!
EUR/RSD 117.2781
Најновије вести