Вакцину прва примила Ана Брнабић: Почетак краја пандемије, имаћемо милион доза у јануару

БЕОГРАД: У Србији је почела вакцинација против корона вируса, а прву вакцину примила је председница Владе Србије Ана Брнабић.
b
Фото: Tanjug

Премијерка је Фајзерову вакцину примила у Интитуту за виросологију, вакцине и серуме "Торлак" пред камерама.

Након ње, вакцине су у Торлаку примили и министарка за рад и чланица Кризног штаба епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба епидемиолог др Предраг Кон.

Вакцину су примили и епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА проф. др Весна Шуљагић, као и академик Предраг Пешко, професор универзитета у Београду и Хајделбергу и редовни члан САНУ.

Прве количине вакцине стигле су у Србију у уторак, а данас ће их примити корисници домова за старе у Београду и Новом Саду.

Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина компанија Фајзер и Бионтек.


Направљен план вакцинације, са листом приоритета

Оперативни план за вакцинацију, са листом приоритизације, је направљен и усвојен јутрос, рекао је епидемиолог др Предраг Кон.

Кон је навео да је тим планом предвиђено да су у првој фази, која подразумева вакцинацију до 10 одсто становништва, здравствени радници који непосредо раде, у зависности од места на којима раде, затим запослени у домовима за негу старих лица, и сви старији од 65 година у домовима за старе.

Кон је рекао да нема детаље тог плана, али да би у другој фази, прво требало да се вакцинишу најосетљивије групе у општој популацији, старији од 75 и старији од 65 година, затим хронични болесници и "листом" остали који се налазе у таквим групама.

Трећа фаза подразумева вакцинацију оних који раде у разним службама где су у честој комуникацији са људима.

Кон је рекао да постоји оперативни тим који ће спроводити имунизацију и да је тај тим најбоља адреса по питању самог плана имунизације, по којем ће, каже, морати да се ради, поготово када је реч о цепивима која траже "високу логистику", попут Фајзерове, јер се морају искористити у пет дана од момента кад се одмрзну.

"Код осталих није тако изражена значајна логистика, јер се чувају на температури од два до осам степени. Детаљан план је направљен и то је усвојено јутрос", рекао је Кон.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је направљен и регистар у који се уписују имена људи који су вакцинисани, како би се они даље пратили, подсећали за ревакцину.

"Добијете потврду о извршеној вакцинацији против ковида, која каже када је примљена прва, када ће друга, која је примљена...", рекла је Брнабић.

Она је најавила да ће у наредним данима бити отоврен онлајн или телефонски, или чак и оба таква контакт центра, којим ће грађани моћи да се пријаве ако желе да се вакцинишу.

"Тако да одмах имамо евиденцију свих који желе да се вакцинишу, како бисмо онда у односу на приоритете, када заврсимо за здравственим радницима, домовима за старе, војском и полицијом, што пре кренули да вакцинишемо и општу популацију", рекла је Брнабић.


Прва европска премијерка која је примила вакцину

Премијерка Србије Ана Брнабић прва је европска премијерка која је примила вакцину против корона вируса.

Брнабић је истакла и да је Србија, не рачунајући Велику Британију, прва земља у Европи која је добила вакцину "Фајзер Бионтех", а трећа земља која је почела масовну имузнизацију и кампању за давање вакцине - после Велике Британије и Швајцарске, која је почела јуче.

"Урадили смо велику ствар, ни у једном тренутку се нећемо заустављати, док се не заврши имунизација становниста", рекла је Брнабић.

Ово је почетак краја пандемије корона вируса

Данас је можда први дан, од 6. марта, да имамо разлог за осмех, јер данас се обележава почетак краја пандемије корона вируса, поручила је премијерка Ана Брнабић, која се данас прва вакцинисала вакцином против Ковида 19.

"Као премијерка и као неко ко води Кризни штаб, осећала сам обавезу да будем прва које ће примити вакцину, како би покажла да верујемо у њу, као и у наше институције", рекла је Брнабић новинарима.

Како је рекла, част јој је да уради овако нешто за земљу и да буде прва која ће отворити пут за све грађане.

Брнабић је пренела да се са председником Вучићем договорила да њих двоје свакако приме различите вакцине, те ће он највероватније примити следећу која буде стигла, највероватније кинеску.

Најавила је да се очекује да у најскорије време стигну вакцине кинеског произвођача Синофарм - Синовак, као и одређене количине руске вакцине Спутник В, док ће крајем првог или почетком другог квартала наредне године требало да стигне "Астразенека", а затим и Модернина вакцина.

"Као што смо и обећали, грађани ће имати на располагању све вакцине које имају дозволе у својим земаљамо и релевантних међународних агенција, а које ће наравно проћи и све наше агенције и институте", рекла је Брнабић.

Она је додала да је Србија показала да може да се бори и да успе ако сви раде тимски.

Брнабић је рекла да се очекује да највеће количине вакцине стигну од кинеског Синофарма.

"Од данас се не заустављамо док не победимо вирус", поручила је премијерка.

Она је, ипак, апеловала на све, да почетак вакцинације не схватају као да је борба сада одмах и готова, већ да поштују све мере и даље.

"Да будемо сигурни, да помогнемо здравственим радницима, па ћемо 2021. године полако скидати маске, када се стекене имунитет, а до тада ово да гледамо, не као победу, него као почетак краја", рекла је Брнабић.

Имаћемо милион доза вакцина у јануару

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да ће Србија, поред 4.870 Фајзер-Бионтекових вакцина, од тог произвођача у јануару добити још 16.000 доза, као и да ћемо заједно са другим вакцинама имати у јануару укупно милион доза, а током првог квартала укупно око два милиона доза.

"Имамо ту динамику испорука Фајзерових вакцина и како варира прозводња вакцина тако варира и испорука не само Србији већ и свим земљама света. Ми смо очекивали 10.000 доза од Фајзер-Бионтека у децембру. Стигло је 4.870 доза, али са друге стране очекујемо да ће почетком јануара стићи додатних 16.000 доза", рекла је Брнабић новинарима.

Током јануара очекујемо значајно веће количине кинеске вакцине Синовак, додала је Брнабић.

"Али, у најскоријем року и руске вакцине Спутњик Ве. Онда тек почетком другог квартала очекујемо додатне количине АстраЗенека. И ја се надам да ћемо у разговорима са њима успети да добијемо и вакцину америчког произвођача Модерна", рекла је она.

Брнабић каже да ћемо свакако током првог квартала имати око два милиона доза вакцина, а у јануару свакако милион доза.

Премијерка истиче да је Фајзер-Бионтек показао велику озбиљност и да су поуздан партнер, као и прозивођач који нема проблем да разговара и са мањим земљама.

Србија је била међу првим земљама које су са Фајзер-Бионтеком потписале уговор, рекла је Брнабић додајући да има поверења у њих да ће договорене испоруке бити испоштоване.

Премијерка је још једном поновила да ће све вакцине бити бесплатне за грађане.

Цена вакцина је тржишна, када други објаве и ми ћемо

Ана Брнабић изјавила је да Србија набавља вакцине по ценама које су на тржишту и да ћемо као земља објавити њихову цену када то буду урадиле и друге земље и ЕУ.

На питање новинара због чега је уговор са Фајзер-Бионтеком проглашен строго поверљивим око цена, Брнабић је рекла:

"Што се тиче цене вакцине, такав је договор са прозвођачем. Нисам видела ни да је било која друга земља то објавила, осим што је белгијска министарка здравља објавила цену на твитеру, па су повукли тај твит".

Бранбић каже да ниједна друга земља није објавила цену, као и да Србија нема проблем да каже колико смо платили ту вакцину или неку другу, зато што је таква цена вакцина на тржишту.

"Поносан сам што нисмо имали проблем у плаћању аванса и што нисмо размишљали ни о ценама вакцина, нити је било питање да ли ће вакцина бити бесплатна. Биће бесплатна за све грађане Србије. Тако да због тога немам проблем и када год произвођачи вакцина и ЕУ и остале релевантне међународне организације кажу која је цена вакцина, ми ћемо то пратити без имаквог проблема", закључила је Брнабић.

За разумне људе ово мора бити довољно...

Премијерка Ана Брнабић истакла је данас да је то што су се она и поједини чланови Кризног штаба, али и угледни академик проф. др Предраг Пешко, вакцинисали против корона вируса, добар сигнал да постоји поверење у безбедност вакцине.

"Не само што сам се вакцинисала ја, као председница владе, већ је важније што су се вакцинисали др Кон или један од наших најбољих хирурга, академик Предраг Пешко. То за разумне људе мора бити довољно да их увери да су вакцине безбедне и да је ово прави начин", рекла је Брнабић упитана да ли је то што се она вакцинисала довољно да сви који се противе вакцини промене мишљење, те шта ће се још предузети по том питању.

Премијерка је указала да смо у години на измаку сви најбоље видели како изгледа свет без вакцине.

"Мени се такав свет не свиђа", констатовала је Брнабић.

Подсетила је на проблем са епидемијом малих богиња, од пре пар година, када је пао имунитет целе популације и када су, каже, и мала деца умирала од болести, која је била потпуно искорењена.

"Вакцина је ствар медицине, не чак ни модерног света. То је начин на који спашавате човечанство од болести. Све теорије завере припадају неком ''трећем оку'' и нису за озбиљну расправу", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.5504
Најновије вести