Пашалић: Проблем вода занемарују и јавност и надлежни органи

БЕОГРАД:  Проблем вода занемарују и јавност у Србији и надлежни органи, оценио је заштитник грађана Зоран Пашалић у саопштењу поводом Светског дана вода. 
zoran pasalic medija centar
Фото: mc.rs

Он наводи да у свету данас више од 663 милиона људи живи без сигурног снабдевања водом, да многи троше сате пешачећи до удаљених извора или угрожавају здравље користећи загађену воду... 

За разлику од њих, Србија је, каже, богата извориштима воде, али се суочава с низом проблема, од којих грађани најчешће указују на неприступачност чистој пијаћој води и на недовољну ангажованост и посвећеност локалних самоуправа да својим грађанима обезбеде минимум који задовољава основне животне потребе. 

Пашалић каже да у оквиру заштите животне средине посебну пажњу посвећује управо водама, као проблему који, примећује, упркос значају, и даље не добија потребну пажњу јавности и надлежних органа. На квалитет вода, односно висок степен њиховог загађења у највећој мери утиче испуштање отпадних вода од стране индустријских загађивача, наводи Заштитник. 

Он подсећа да је та област нормативно уређена и да је јасно прописана обавеза предузетника и правних лица, која имају постројења за пречишћавање отпадних вода или која своје отпадне воде испуштају у јавну канализацију, да своје емисије ускладе са граничним вредностима емисије загађујућих материја у води. 

Примећује, међутим, да се због административних препрека и међусобне несарадње надлежних органа те норме не примењују доследно и тиме се директно утиче на квалитет живота грађана. Заштитник зато указује да је неопходно заједничкое деловање надлежних органа како би се заштитило право на здраву животну средину и здравље грађана. 

Генерална скупштина Уједињених нација је резолуцијом 1992. године у Рио де Жанеиру одредила 22. март за Светски дан вода, који је почео да се обележава 1993. године, а циљ је да се позову све државе да тај дан посвете примени препорука Уједињених нација и предузму конкретне кораке и активности у складу са својим националним интересима. 

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести