Папа патријарху: Нека СПЦ настави да расте у вери и љубави

БЕОГРАД: Поглавар римокатоличке цркве Фрања честитао је патријарху Иринеју 90. рођендан и "драгом брату у Христу Господњем" пожелео "На многаја лета - Ad multos annos", уз жељу да у свету подела заједно сведоче о пријатељству, поштовању и заједништву међу црквама.
patrijarh irinej, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

"Нека светло Хрисртово увек блиста на вама и нека СПЦ под вашим управљењем настави да расте у вери и љубави и показује истинско лице Божје, у свету који је рањен поделама и насиљем нека би ми, по Божјој благодати, заједно сведочили пријатељство, поштовање и заједништво међу нашим црквама које одликује богратсво различитих традиција", наведено је у честитки постписаним са Франсиско.

Папа је написао да се моли господу да патријарха Иринеја благослови здрављем и благостањем, да излије преобилно богатство Светог Духа на његову еклесијалну службу.

"Са тим осећањем обнаваљам своје молитвене жеље и узвраћам братски загрљај мира, молећи да се и ви сетите мене у вашим молитвама", навео је папа Фрања у честитки "његовој светости патријарху Иринеју, Арихепископу пећком и Митрополиту београдско-краловачком".

"Поводом 90. рођендана Ваше светости, који је веома близу датума литургијске прославе његовог свеца заштиника, али и поводом 800 година стицања аутокефалије СПЦ, вама и свима који су поверени вашој пасторалној бриз са радошћу потврђујем да сам са Вама у Духу", навео је папа Фрања.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести