Омикрон сој коронавируса мање напада плућа

БЕОГРАД: Добро је што омикрон сој остаје у носу и грлу, а мање напада плућа, за разлику од делта соја, али је теоретски могуће да се човек зарази са два различита соја коронавируса, изјавила је данас директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Јелена Беговић.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

"Омикрон је заразнији и брзе се шири, али на сву срећу постоје индиције да остаје у грлу и носу, мање напада плућа, он се мења, мења и неке своје особине што се тице органа које напада. Добро је да се склања од плућа, што је био главни проблем са делтом", рекла је Беговић за РТС.

Додала је да иако нема великих студија везаних за клиничке слике да пракса показује како овај сој ипак остаје у горњим респираторним деловима, што је за човека много боље.

Докторка Беговић је напоменула да је велики притисак на болнице због великог броја оболелих, али да то не значи како је вирус смртоноснији.

Нагласила је да осим омикрона у популацији кружи и делта сој, затим вирус грипа и различити сезонски респираторни вируси и да је теоретски могуће да се чивек зарази са два различита соја вируса, али да нема доказа да се тако нешто догодило.

"За сада се вирус шири макисмалном познатом брзином за вирусе који постоје. Мења се. Он има кључ, ми имамо браву на ћелијама, у једном моменту кључ ће се променити да се неце толико ефикасно везивати и имаћемо све блаже симптоме и прерашће у епидимију сваке године, али не овакву", истакла је Беговић.

Она је подсетила да је вакцинација начин да се избегну теже последице заражавања коронавирусом и да се обезбеди дуготрајнији имунитет организма.

EUR/RSD 117.5936
Најновије вести