НСЗ пријавило се 4.849,26 компанија отпустило пет посто запослених 

БЕОГРАД: Министар рада Зоран Ђорђевић рекао је данас да се од када је уведена могућност електронског пријављивања на евиденцију НСЗ закључно са јучерашњим даном на евиденцију НСЗ пријавило 4. 849, а да је 26 компанија отпустило преко пет одсто запослених. 
djordjevich01
Фото: Танјуг (Видео)

Он каже да је од када је председник Александар Вучић најавио мере помоћи привредницима број оних који се јављају НСЗ почео да пада. 

„И овај број до сада није мали, а све више послодаваца се јавља и питају за подстицаје јер желе да запосле нове људе, све више има и таквих примера", рекао је министар.

Истиче да су новонасталом ситуацијом највише погођени сектори угоститељства, све гране које су повезане са туризмом, авиосаобраћај. Он је апеловао на послодавце да следе пример државе, да не отпуштају раднике и не смањују им плате током ванредног стања. 

"Нека издрже, неће ово довека да траје, а у интересу државе је да када све прође наша привреда добије замајац и настави тамо где је стала", рекао је Ђорђевић. 

Иначе током првих 15 дана од увођења ванредног стања у Србији, инспекторима рада јављали су се радници широм Србије како писаним, тако и онлине путем који су се највише жалили на то да су добили отказ и питали да ли је он у складу са законом, као и да им послодавци нису обезбедили заштиту опрему и услове рада у новонасталим околностима. 

Према подацима Министарства рада, од 16. до 31. марта, инспекторима рада пристигла су 32 писана обавештења запослених због отказа уговора у раду.

Такве пријаве стигле су одељењима инспекције рада у више градова у Србији, речено је Танјугу у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. 

Пријаве су, кажу, стигле у Краљеву, Крагујевцу, Крушевцу, Нишу, Врању, Пироту, Кикинди, Новом Саду, Панчеву, Прокупљу, Смедереву, Београду, а углавном су се односиле на отказе о раду. 

У већини случајева утврђено је да је запосленима престао радни однос на одређено време истеком периода за који је заснован. 

Инспекторима рада у првих 15 дана од увођења ванредног стања пристигло и 89 примедби запослених због недостатка заштитне опреме (рукавице, маске…), које је послодавац био у обавези да обезбеди у складу са одредбама Уредбе о организовању рада послодаваца за време ванредног стања.

Инспектори рада су потом послодавцима указивали на обавезу да запосленима обезбеде заштитну опрему. 

Седиште Инспектората за рад примило је и 90 мејлова, који су се, пре свега, односили на захтеве запослених за обављање инспекцијских надзора због отказа уговора о раду, као и због тога што им послодавац није обезбедио заштитне маске и рукавице, а раде на удаљености мањој од једног метра. 

Такође, указали су и да им послодавац није организовао превоз од куће до посла и обратно, или им је организовао превоз у коме је превисе путника, који не носе заштитне маске, те им је угрожено здравље…

У Министарству рада наводе да је крајем марта почео са радом Контакт центар републичких инспекција Владе Србије који представља јединствену контакт тачку за подношење представки републичким инспекцијама. 

Инспекторату за рад је закључно са последњим даном марта на овај нацин достављено 138 представки запослених и грађана које су се односиле на захтеве запослених за вршење инспекцијских надзора због отказа уговора о раду (у највећем броју уговор о раду на одређено време) и осталих разлога. 

Све представке су упућене инспекторима рада на даље поступање, наводе у Министарству. 
 

EUR/RSD 117.2071
Најновије вести