Новосадски полицајац Синиша Машић дао крв више од 20 пута

НОВИ САД: Полицајац Синиша Машић (38) из Полицијске управе Нови Сад, показује хуманост на делу још од средњошколских дана.
p
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, он течност која живот значи донира дуги низ година, а од како је пре осам месеци победио коронавирус, донира и крвну плазму. На тај начин, како каже, даје свој допринос у борби против те пошасти.

Добровољни давалац крви сам већ годинама, а почео сам још док сам био ученик Средње полицијске школе у Сремској Каменици, каже за „Дневник“ новосадски полицајац Синиша Машић и додаје да је до сада дао ову драгоцену течност више од 20 пута.

Пошто сам прележао корону нисам моао одмах да донирам крв, али су ми рекли да могу да дам плазму. Ни једног тренутка се нисам двоумио, и чврсто сам решио да бар на тај начин помогнем оболелима. Тако да на сваких, отприлике 15 дана, дајем крвну плазму и наставићу да је дајем све док буде трајала пандемија, каже овај хумани полицајац који је до сада већ девет пута донирао плазму.

Синиша Машић, који већ двадест година поносно носи униформу, иако игром судбине није испунио дечачки сан и постао лекар како би помагао болесним људима, на овај начин даје свој допринос и показује колико је велики и хуман човек.

Његова одлука да, осим крви донира и крвну плазму подстакла је његове колеге из Полицијске станице Стари град да следе његов пример и постану донатори крви и крвне плазме.

Иначе, сви досадашњи показатељи указују на то да крвна плазма има позитивне ефекте у лечењу пацијената заражених коронавирусом и може да се даје на две недеље, односно 24 пута годишње. Јединице крвне плазме добровољно могу да донирају сви пацијенти који су прележали вирус и који су имали лакши облик болести већ две до три недеље после оздрављења. Крвна плазма се даје најтеже оболелим пацијентима, и сва искуства из света и код нас говоре да су ефекти примене крвне плазме позитивни.

Текст и фото: Д. Николић

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести