НАЛЕД: Оснива се прво ромско вартогасно друштво

БЕОГРАД: Удружења Рома и других маргинализованих група у пракси нису чланови штабова за ванредне ситуације, због чега је осетљиве категорије неопходно укључити у систем заштите преко локалних самоуправа и социјалних служби, како би се у кризним ситуацијама заштитила њихова права, саопштило је данас НАЛЕД.
vatrogasci FICA7531 (1)
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

Та организације је након данашње радионици са представницима штабова 18 градова и општина, као први корак у том правцу најавила

формирање првог ромског ватрогасног друштва.

Радионица је одржана у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, у оквиру пројекта „Побољшање живота Рома и Ромкиња и других маргинализованих група у време пандемије ковид-19“.

Пројекат је део ширег програма Немачке развојне сарадње (ГИЗ) „Инклузије Рома и других маргинализованих група у Србији“ који спроводи ГИЗ, у сарадњи са НАЛЕД-ом и Асоцијацијом координатора за ромска питања,.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић нагласила је да је сврха радионице јачање механизама за брзо реаговање у кризним ситуацијама и инклузија Рома и других маргинализованих група у систем спасавања.

Реализација пројекта подржана је од Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, а државни секретар Нинослав Јовановић каже да је та институција осмислила више од 120 мера за подршку осетљивим категоријама.

EUR/RSD 117.2824
Најновије вести