Најјачи лепак на свету од рециклиране пластике

БЕОГРАД: Тим научника Националне лабораторије Оак Ридге америчког Министарства енергетике ОРНЛ успео је да уобичајену пластику из домаћинства претвори у лепак за вишекратну употребу, чија мала количина може да држи терет од чак 130 килограма.
plastika, pixabay
Фото: pixabay.com

Нови лепак се може рециклирати и задржава своје перформансе на температурама до 200 степени, па се може апликовати и на високим температурама, преноси портал Грађевинарство.

Како је наведено, предности лепка у индустрији и заштити животне средине су у уштеди ресурса и смањењу отпада.

Њиме се могу вршити поправке или исправљати скупе грешке, а онда се може поново обрадити за нову употребу у изазовним апликацијама.

Истраживачи су као полазну тачку користили полистирен-б-поли(етилен-ко-бутилен)-б-полистирен или СЕБС, гумени полимер, који се може наћи у четкицама за зубе, ручкама управљача и пеленама.

Научници су га опремили новим моћним својствима променом његове хемијске структуре и коришћењем технике спајања наночестица силицијум диоксида и полимера уз помоћ једињења званих борни естри.

Као резулатат добијен је нови умрежени композитни материјал, назван СиНП, а динамичким умрежавањем постиже се премошћавање типично некомпатибилних материјала.

Борни естри су кључни за поновну употребу лепка јер омогућавају да се умрежене везе формирају и прекидају више пута.

Ове умрежене везе се заправо померају унутар новог материјала, што му омогућава да приања на површине довољно снажно да квадратни центиметар може да издржи отприлике 130 кг терета.

Тестовима жилавости и покушајима одвајања материјала силом, утврђено је да овај лепак превазилази све комерцијално доступне лепкове и да је један од најтврђих икада направљених материјала.

Како је пренесено научничи су објаснили да је јак лепак тешко дизајнирати јер мора да буде и флексибилан, те је изазов био додати чврстину флексибилном материјалу, а да не изгуби на снази.

Претпоставка је да ће наћи примену у ваздухопловству, аутомобилској индустрији и грађевинарству, те се с тога сада ради на комерцијализацији и побољшању технологије.

Истраживање је објављено у часопису Sciences Advances.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести