Надокнада часова радним суботама и 15 минута дужим часовима

БЕОГРАД: Због продуженог школског распуста ученици основних и средњих школа часове ће надокнађивати на различите начине, негде ће бити продужени за 15 минута, негде ће се одржавати претчасови, а неке школе ће радити и суботом, кажу у школским управама.
skola klupe FBakic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Према упуству Министарства просвете, науке и технолошког развоја, свака школа има аутономију у креирању плана надокнаде изгубљена четири радна дана, за колико је продужен зимски распуст услед вируса грипа.

Руководилац Школске управе Ниш Драган Гејо је рекао да су све школе добиле упуство које је идентично оном од прошле године.

"Учитељи и предметни наставници ће продузавати часове за 15 минута и тако ће се надокнадити изгубљена настава", казао је Гејо.

У Крушевцу школе још смишљају начине који су најбољи како би се надокнадила настава.

Руководилац те школске управе Зоран Асковић, сматра да је најбоље се направи комбинација наставних субота.

"Две радне суботе, а остала два наставна дана да се надокнаде или одржавањем претчасова или да се одржавају седми часови током наредних шест недеља наставе", објаснио је Асковић.

Ученици су кренули у школу у понедељак, међутим неке школе још немају јасан план како да надокнаде наставу.

У ШУ Пожаревац истичу да су многе школе у једносменском систему рада и да у њима могу да одрже један час додатно дневно. Међутим, оне које су у двосменском систему рада, углавном ће имати претчасове.

"Радне суботе у многима школама нису могуцће, јер имају богат додатни садржај у виду такмичења и зато је најбоље претчас или седми час", истакли су из ове Школске управе.

Из Министарства просвете, науке и технолошког развоја замолили су директоре школа за разумевање према ученицима завршних разреда, који се припремају за упис на факултете.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести