На Зејтинлику обележено 103 године пробоја Солунског фронта

СОЛУН: Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић предводила је данас у комплексу српског Војног гробља Зејтинлик у Солуну, државну комеморативну свечаност полагања венаца и одавања поште српским војницима поводом 103 године од пробоја Солунског фронта.
zejtinlik
Фото: Tanjug

Кисић Тепавчевић је на Војном гробљу Зејтинлик разговарала са вишедеценијским чуваром тог гробља Ђорђем Михаиловићем, коме је уручила златник са ликом Светог Ђорђа и натписом "Захвална Србија", саопштило је Министарство рада.

Она је том приликом истакла немерљив допринос Ђорђа Михаиловића очувању сећања на пробој Солунског фронта и на страдале српске војнике, који почивају на Војном гробљу Зејтинлик.

"Ваша земља вам је бескрајно захвална на свему што чините. Хвала вам што младе генерације учите и подсећате на велику жртву коју је српска војска поднела управо да бисмо ми данас живели у миру и слободи", рекла је Кисић Тепавчевић.

У Спомен књигу, министарка Кисић Тепавчевић је уписала: "Српски јунаци, ваша храброст и ваш подвиг ће Србија вечно да памти".

Комеморативној свечаности на Војном гробљу Зејтинлик присуствовао је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Пошту српским војницима одале су и делегације Министарства одбране и Војске Србије, делегација Генералног конзулата Републике Србије у Солуну, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести