На проби часови у једној смени: Ђаци радо у школи и после наставе

НОВИ САД: Пилот-пројекат једносменске наставе, чији је главни циљ, како кажу у Министарству просвете, пружање додатне васпитно-образовне подршке у учењу и развоју ученика, почео је да се примењује од 16. септембра у 204 основне школе и 111 издвојених одељења у Србији.
skola ucionica
Фото: Dnevnik (arhiva)

Добро осмишљене активности након редовних часова нису обавезне, али ђацима који то желе омогућавају да бесплатно учествују у различитим секцијама, тренинзима, радионицама, допунској или додатној настави, те да ураде домаће задатке и оду кући растерећени. Осим тога, свака школа понаособ одлучује који ће од понуђених педесетак модела Министарства просвете практиковати.

Креативно домаћинство, дечја економија, говорништво, креативна математика и одељењски вртови само су неки од садржаја које нуди ОШ „Вељко Влаховић” у насељу Шангај, по површини и броју ученика најмања осмолетка у граду, где се настава и досад одвијала само у једној смени, а где је као изборни језик могуће учити и ромски. Приоритетне услове, као што су довољан број просторија за искључиво преподневну наставу и поседовање кухиње, испунила је и ОШ „Вук Караџић” на Салајци након надоградње завршене овог месеца, чиме је добила још 400 квадратних метара, односно четири учионице, два тоалета и једну просторију за наставнике, а захваљујући средствима из буyета Града реновирану кухињу са трпезаријом, у којој ће ученици од првог до четвртог разреда моћи да имају и ручак.

Према речима директора ОШ „Јован Поповић” Горана Стевановића,  у новосадској осмолетки на Лиману 2 пилот-пројекат биће за почетак примењен само на трећи разред, али уз мале дораде школа наредних година може кренути у потпуну једносменску наставу.

Министарство просвете за ову намену има у плану изградњу нових школа, а већ имамо потребне капацитете, будући да користимо два објекта, додао је Горан Стевановић.

Ако бисмо, додао је, у мању зграду у Улици Илије Ђуричића 2, где преподневну наставу већ имају ђаци првог и другог разреда, а чији један део тренутно користи вртић ПУ „Радосно детињство”, пребацили прва четири разреда, растеретили бисмо велику школу. 

Остале установе за основно образовање које припадају Школској управи Нови Сад, а укључене су у пилот-пројекат Министарства просвете јесу „Жарко Зрењанин” Обровац (општина Бачка Паланка), „Ђорђе Натошевић” Нови Сланкамен (Инђија), „Добросав Радосављевић – Народ” Мачванска Митровица и „Бранко Радичевић” Кузмин (Сремска Митровица), „Сава Шумановић” Ердевик (Шид), „Петефи Шандор” Бечеј, „Бранко Радичевић” Савино Село (Врбас), „Петар Петровић Његош” Врбас, „Милица Стојадиновић Српкиња” Врдник (Ириг), „23. октобар” Голубинци (Стара Пазова), „Милан Хаџић” Војка (Стара Пазова), „Вук Караџић” Адашевци (Шид) и истурено одељење у Вашици, те „Сремски фронт” Шид.

Пилот-пројекат биће праћен и евалуиран, а резултати искоришћени у припреми новог стратешког документа за развој националног система образовања у следећој деценији.

С. Милачић

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести