На екскурзију у иностранство само матуранти средњих школа

БЕОГРАД: На екскурзије у иностранство убудуће ће моћи да иду само матуранти гимназија и средњих стручних школа, док ће ученици нижих разреда морати да се задовоље путовањима у Србији.
7-prosveta.jpg  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

То су неке од новина предвиђене Правилником о екскурзијама и настави у природи који је израдило Министарство просвете. Правилник је прослеђен у друга министарства на мишљење, а након тога ће бити усвојен и почети да се примењује.

Ученици седмог и осмог разреда основне школе, као и средњошколци, предвиђа правилник моћи ће да путују и у Републику Српску на екскурзију или излет.

"Република Српска за нас није иностранство, јер са њима имамо потписан споразум о специјалним везама у циљу бољег упознавања културе, заједничке историје, споменика, културне баштине", каже помоћница министра просвете Весна Недељковић.

Она за Тањуг наглашава да су сада много боље дефинисане припреме за само извођење екскурзије, да су прецизирани циљеви и задаци екскурзија, како мора да се подноси извештај.

"Урађена је регионализација Србије да не би долазили у ситуацију да деца увек иду на иста места. Србија је довољно велика да ученици могу сваке године да иду на различите дестинације", појаснила је Недељковић.

Осим на екскурзије ученици ће моћи да иду и на на студијска путовања која организује школа, а Правилником је јасно прописано ко може и на који начин да их организује.Предвиђено је да националне мањине могу организовати посете матичним државама преко школе, али под јасно одређеним условима.

"Да би припадници националних мањина организовали посету матичној земљи морају да имају позивно писмо домаћина, да се зна циљ и сврха посете и морају да добију одобрење надлежне школске управе", појаснила је помоћница министра.Додаје да на студијска путовања могу да иду и други ученици са својим професорима, али под истим условима.

За одлазак деце на екскурзију убудуће ће морати да се распише тендер, а не само јавни позив као до сада. У комисији која ће одређивати које су понуде најповољније морају бити и родитељи и запослени у школи.

"Апеловала бих на колеге да тендерску процедуру започну на време како не би дошли у ситуацију да се екскурзија одлаже", нагласила је Недељковић и додала да је безбедност деце на првом месту и да се о томе у Правилнику посебно водило рачуна.

У Министарству просвете планирају и да за смештај ученика адаптирају поједине сеоске школе које су затворенезбог недостатка ђака. 

"То су дивна здрања у дивном окружењу. Потрудићемо се да што више њих адаптирамо, како би ученици добили адекватан смештај и простор за образовање. Екскурзија и рекреативна настава предвиђају време које деца треба да проведу у природи, али и учионици. Шта је боље од сеоских школа", каже Недељковић.

Осим старих школа идеја је да се и поједине касарне у Србији адаптирају и претворе у "центре изврсности", који би у свом окружењу имали и смештајне капацитете. 

Тек предстоји потписивање меморандума о сарадњи између Министарства просвете и Министарства обране, који подразумева и уступање простора.

"Тако би у екскурзије осим посете културно- историјским споменицима, учења историје, географије, посете манастирима, могла да се уврсти и посета неком центру изврсности, да се ђаци упознају са вршњацима, али и научницима и њиховим радом", закључила је Недељковић. 

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести