Мушкарци брже губе антитела на вирус, показало истраживање

ЛОНДОН: Ниво антитела на ковид-19 брже опада код мушкараца него код жена, показало је ново истраживање, чији би резултати могли да имају импликације по развој вакцине против коронавируса, пише Гардијан.
korona
Фото: pixabay.com

Истраживањем је обухваћено 308 особа запослених у болницама Универзитета у Стразбуру код којих је потврђено присуство коронавируса, углавном са блажим симптомима болести.

Ниво различитих антитела мерен је коришћењем три различита теста два пута током периода од 172 дана.

Прво мерење је показало да мушкарци старији од 50 година и они са индексом телесне масе већим од 25, имају највиши ниво антитела.

Другим мерењем је откривено да је ниво антитела у већој мери опао код мушкараца него код жена, независно од старости или индекса телесне масе, наводи се у студији.

Наше истраживање је показало да мушкарци испољавају снажнији одговор у акутној фази, исказан вишим нивоом антитела, али да током времена он опада много брже него код жена, код којих остаје на много стабилнијем нивоу, рекла је Самира Фафи-Кремер.

Оливиер Шварц, један од аутора студије, рекао је да изгледа да опадање зависи од почетног нивоа антитела.

Уколико је ниво антитела виши, опадање ће бити брже, али још не знамо због чега тачно, наводи Шварц.

Сабра Клајн са Универзитета "Џонс Хопкинс" истиче да би научници који раде на развоју вакцине требало да анализирају и упореде одговор мушкараца и жена на вирус током времена, јер је могуће да ће код мушкараца доћи до губљења антитела и после вакцинације.

Мушкарци би можда требало да приме другу помоћну вакцину да очувају имунитет на вирус, тврди Клајн.

Научници још не знају све о имунитету на корона вирус. Они су упозорили да антитела, која стварају Б-ћелије и која имају кључну улогу у одбрани организма, нису једно оружје човековог имуног система.

Једнако су важне и Т-ћелије, чији је задатак да стимулишу производњу Б-ћелија и униште респираторне ћелије у којима вирус живи.

Студија треба да прође кроз процес рецензије.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести