Матурантска парада у подне 17. маја на 50 локација у Србији

БЕОГРАД:  У подне 17. маја матуранти Србије ће још једном заплесати у градовима Србије и на најбољи начин, уз Штрауса, обележити крај средње школе. 
MaturantskiKadril-BLU_014.jpg
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

Матурантска парада је међународни и најпопуларнији омладински пројекат у региону, а у Србији се одржава на више од 50 локација, са 11.220 регистрованих учесника и 2.805 плесних "четворки". Сигнал ће бити емитован путем Радио Саломона и матуранте у седам земаља региона повезаће ГАУДЕАМУС, ФАНФАРЕ, 1.,2.,3. И ЧЕТВРТА СЛИКА Штраусове оперете Слепи Миш. У Србији се за крај игра Ужичко и наступају трубачи. 

Почеци Матурантске параде датирају од 2001. године, када је на једној локацији плесало 3.128 регистрованих матураната, у тада експерименталном пројекту који је осмислио Томаж Амброж из Љубљане - Плесна школа Уршка.

Наранџасте и црне мајице, бели кишобрани и пиштаљке, већ тада постају заштитни знак манифестације. Следеће године овом пројекту се придружује Плесни савез Словеније, Матурантска парада се шири у градове Словеније и одржава на десет локација, са 8.512 учесника!

Србија се прикључује 2005. године. Краљево, Ниш, Београд, Нови Сад, Пирот, Панчево. Од 2008. Покровитељ манифестације је Министарство омладине и спорта. Те године је, уз претходне припреме, са матурантима Београда плесала је и министарка омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић, а у Нишу се један председник општине придружио плесу.

Исте године је, пети пут оборен Гинисов рекорд као највећи синхронизовани плес на свету са укупно 32.344 учесника.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести