Лончар и Клуге у Торлаку: Вакцина спасава живот, Србија узор

БЕОГРАД: Министар здравља Златибор Лончар и регионални директор Светске здравствене организације за Европу Ханс Клуге, посетили су данас Институт "Торлак" у којем би за око месец дана требало да почне прва фаза производње руске вакцине "Спутњик В".
vakcina, pixabay
Фото: pixabay.com

"Једини излаз из ове ситуације је да будемо заједно, солидарни, да помажемо једни другима, а Србија је пример у свету како се то ради", рекао је Клуге.

Он је најавио да ће СЗО наставити да сарађује са Србијом, а посебно похвалио опредељење председника Александра Вучића да уложи средства у даљи развој Института "Торлак".

"Јако нам је потребно да убрзамо процес вакцинације, а да би се то остварило, потребно је да се повећа производња. Вакцина спашава живот и ту нема места геополитици, а Србија се управо тако понашала", поручио је Клуге.

Он је похвалио министра здравља, директорку "Торлака", као и целу Владу Србије за водећу улогу коју имају у одговору на пандемију ковида-19, али и против других носилаца болести.

Министар Лончар је захвалио директору ЗСО за Европу, који јуче и данас борави у посети Србији, за помоћ и подршку.

"Посебно ми је драго што се данас налазимо на месту где је, захваљујући Клугеу и његовом ангажовању, имамо данас погоне за складиштење и чување вакцина на свим температурама које су неопходне", рекао је Лончар.

Не ради се, каже, само о 340.000 долара колико је издвојено, захваљујући Клугеу и СЗО, већ је значај много већи, јер је реч о капацитетима без којих не бисмо могли и питање је какви би наши резултати били да тога није било време.

Захваљујући свему томе, како је истакао, Србија данас има резултате који су препознатљиви у целом свету.

"Важно ми је што је Клуге све ово могао да види уживо и да зна где је тачно уложен новац, какав је бенефит за грађане Србије али и региона. Неизмерно хвала, и надам се да ћемо сарадњу, а да је ово само почетак", рекао је Лончар.

Клуге се, током посете Србије, састао и са председником Александром Вучићем, а јуче је посетио један од највећих пунктова за вакцинацију на Београдском сајму.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести