Кон: У завршници смо пандемије корона вируса

БЕОГРАД: У завршници смо пандемије корона вируса, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон и додаје да би у Србији било десет пута мање преминулих од последица ове инфекције да је вакцинисано више од 80 одсто популације.
k
Фото: Tanjug (shutterstock.com/ maridav, ilustarcija)

Кон је за РТС рекао да је Србија изашла из максимума новозаражених корона вирусом.

Није једнако у целој Србији, али се не може занемарити да је репродукциона стопа испод један, из недеље у недељу биће мање заражених, рекао је Кон.

Коментаришући укидање карантина за заражене у Великој Британији, Кон је рекао да ово што се дешава читавом свету је завршница пандемијског тока болести.

У тој завршници нормално је да се попуштају мере тамо где сте урадили све што је било могуће. Немогуће је трајно наставити живот са оваквим мерама какве су биле, навео је Кон.

Нагласио је да корона вирус неће нестати.

Он је опстао на планети, то смо схватили у јуну прошле године, кад су почели да оболевају вакцинисани у Израелу, јасно је било да долази до пробоја имунитета, јер се ради о мртвој вакцини, али нико није очекивао да ће тако брзо ићи, нагласио је епидемиолог.

Кон очекује да ће ковид бити болест за коју ће се вакцинисати једном годишње као код грипа.

То ће из епидемијске ситуације да пређе у ендемску болест где ће болест и даље постојати јер човечанство није нашло начин да се избори. Биће континент као што је Африка где нема двоцифреног броја вакцинисаних, вирус ће да циркулише и да се мења и враћаће се назад, кад се врати - дочекаће га имунитет популације, предвиђа Кон.

Говорећи о стелт варијанти омикрон соја коронавируса, епидемиолог каже да се у укупном праћењу епидемијског процеса није нешто посебно значајно десило открићем стелта.

Оно што се зна за стелт подваријанту је да се брже преноси, око 1,5 пута, што је јако много, указује Кон.

Он је додао да колективни имунитет неће бити достигнут на други нацин осим вакцинацијом јер ће, како је навео, постојати "заостали број оних који су осетљиви".

То је тако и код грипа - не можете доћи до тога да очекујете да се сви заразе, увек се неко провуче и касније буде у ситуацији да може да се зарази. Кад је грип у питању, зна се, једном у осам година се човек сусретне са вирусом, код короне се не зна тачно. Ово што се дешава повећава колективни имунитет, ми јесмо у завршници, то јесте оптимиштично, за неких месец дана, кад то буде видно блаже и понашамо се као да се ништа не дешава, онда ће поново да нас захвати неки нови талас с тим што неће бити тако велики, напомиње Кон.

С обзиром на то да нас наредне недеље чека Сретење и распуст, епидемиолог указује да су повратници са скијања и других догађаја врло често заразни и да се мора апеловати на свест, поготово родитеља деце.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести