Кисић: Продужен рад кафића и ресторана у затвореном до 23 часа

БЕОГРАД: Рад кафића и ресторана у затвореним просторима продужен је до 23 сата, уз поштовање свих прописаних мера, изјавила је заменица директора Института "Батут" др Дарија Кисић Тепавчевић.
k
Фото: Tanjug (Adam Mihajlović)

Она је навела да ће се поштовање те мере посебно пратити, јер је ризик за оболевање много већи у затовреном простору, те подсетила да је укупан број људи у затовреном простору лимитиран квадратуром просторије, а да удаљеност између гостију мора били најмање 1,5 метара.

Кисић Тепавчевић је рекла да је у Србији тренутно епидемиолошка ситуација стабилна, али несигурна, јер се сваки дан бележи одређени број новозаражених и умрлих.

Истиче да је протекле недеље у Србији стопа оболевања била 14 на 100.000 становника, док је у појединим европским земаљама та стопа била 500 на 100.000 људи.

Ако изузмемо Гренланд и Ватикан, где није било оболевања, Србија је земља с најнижим бројем оболелих у Европи. Црна Гора је имала 100 пута више оболелих, а Хрватска 10 пута више, рекла је Кисић Тепавчевић након седнице Кризног штаба.

То је, истиче, резултат одговорног и савесног понашања грађана.

Она је напоменула да епидемиолошка ситуација може брзо да се промени и као пример навела Чешку, у којој се у року од недељу дана ситуација драстично променила.

Фото: Tanjug

Сада улазимо у период респираторних инфекција, зато морамо да будемо савесни и одговорни, поручила је Кисић Тепавчевић.

Она је навела да је од почетка школске године ситуација стабилна, а да је за четири недеље забележен само један случај локалне трансмисије у школској средини.

Кисић је апеловала и на академску заједницу да поштују мере, будући да кроз који дан почиње школска година на факултетима.

Упитана да ли је било речи о попуштању мера, по питању одржавања сајмова и других манифестација, она је рекла да без обзира што је повољна епидемилошка ситуација, Кризни штаб сматра да одржавање манифестација не треба дозволити.

EUR/RSD 117.5626
Најновије вести