Каменичка онкологија добила вредан амерички сертификат

Институт за онкологију Војводине прва је и једина установа у Србији која је добила један од најзначајнијих светских сертификата квалитета медицинских услуга и акредитован је као Центар изврсности за колоректалну хирургију. Сертификат су добили 2. маја од америчке организације Sur­gi­cal Re­vi­ew Cor­po­ra­tion (СРЦ), а директор Института професор др Зоран Радовановић први је хирург с признањем „Изврстан хирург колоректалне хирургије“ у Србији.
Institut za onkologiju /Dnevnik foto
Фото: Dnevnik.rs

“Добијање овог признања доказује наше могућности да пацијентима континуирано пружамо безбедну и висококвалитетну услугу из области колоректалне хирургије. Програм сертификације подстиче унапређење квалитета колоректалне хирургије, стална унапређења клиничких поступака и протокола, а наша посвећеност достизању „изврсности“ води ка унапређењу здравља и добробити наших пацијената”, каже др Радовановић.


Постављање стандарда у хирургији
Sur­gi­cal Re­vi­ew Cor­po­ra­tion  је независна, непрофитна организација посвећена унапређењу квалитета, сигурности и ефикасности хирургије широм света. Представља водећу агенцију за Cen­ter of Ex­cel­len­ce и Sur­geon of Ex­cel­len­ce програме из области хируршких дисциплина и своје програме сертификације ради у сарадњи са водећим медицинским удружењима, чиме поставља глобалне стандарде квалитета у хирургији.

Да би Институт добио сертификат изврсности, морао је америчкој организацији СРЦ да достави листинг свих операција урађених прошле године, као и списак свих операција које је урадио др Радовановић.

“Били су у Институту и проверавали све, од опрема, сала, лапароскопског стуба, носивости операционог стола, инструмената, интензивне неге, информисаности пацијената, компликацијама, тражили детаљну документацију. Прошли смо сертификацију и постали Центар изврсности за колоректалну хирургију”, каже др Радовановић. Сертификат је добио и Клинички центар у Ријеци, Хрватска, и ове две установе једине су с оваквим сертификатом на подручју бивше Југославије.

Србија је на 22. месту у Европи по учесталости јављања карцинома дебелог црева, а шеста по смртности 

Србија је на 22. месту у Европи по учесталости јављања карцинома дебелог црева, али смо шести по смртности од ове болести. Др Радовановић каже да је то стога што је болест касно открива.

„У Војводини годишње од рака дебелог црева оболи 1.500, а у Србији око 5.000 људи, а у Војводини умре њих 750 сваке године. Нешто је чешћи код мушкараца него код жена. Лечење је мултидисциплинарно и укључује хирургију, хемиотерапију, радиотерапију и биолошку терапију. Хемиотерапија и биолошка терапија које добијају наши пацијенти су у складу с важећим европским протоколима лечења карцинома дебелог црева“, наводи др Радовановић и додаје како се код овог типа рака понекад пацијенти зраче пре операције, јер се тиме утиче на смањење тумора и постиже бољи хируршки резултат.

Карцином дебелог црева најчешће се јавља код људи који имају од 55 до 70 година, али др Радовановић каже да постоји стални тренд померања ка млађем животном добу, те није реткост да оболели имају и 30 или 35 година. Његов савет пацијентима је да не игноришу симптоме и да се јаве лекару када примете тегобе.

“Симптоми могу да буду појава крви у столици, поремећај у сопственом ритму пражњења, смене опстипације и дијареје, општа слабост и малаксалост, надутост трбуха и тупи болови. Основна дијагностичка метода прегледа дебелог црева је колоноскопија. У сврху раног откривања болести, после педесете године живота једном годишње треба да се ради тест на окултно крварење у столици”, препоручује др Радовановић.

Љ. Петровић

 

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести