Јовановић: Следеће недеље три милиона датих вакцина

БЕОГРАД: У Србији је до сада дато више од 2,9 милиона доза вакцина, а током наредне недеље тај број ће достићи три милиона, каже директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић и наводи да сутра стиже нових 106.000 доза Фајзерових вакцина.
Direktor kancelarije za IT upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović Foto: rts/skrinšot
Фото: Директор канцеларије за ИТ управу Владе Србије Михаило Јовановић Фото: ртс/скриншот

Сутра ће бити настављена вакцинација након дезинфекције великих пунктова, а Јовановић је за РТС рекао да ће сутра широм Србије позив за вакцинацију првом и другом дозом добити 12.000 пунолетних грађана.

Навео је да ће и велики број мобилних екипа наставити вакцинацију оних грађана који се нису пријавили, углавном у селима или мањим местима

Од до сада датих више од 2,9 милиона вакцина, Јовановић каже да је 1,17 милиона грађана примило другу дозу, а више од 950.000 грађана је имунизовано што значи да је прошло три недеље од када су примили другу дозу, односно пет недеља од када су примили прву дозу АстраЗенеке.

Јовановић наводи да подаци показују да су Београд, Нови Сад, Ниш, Ужице и Сремска Митровица на врху листе са око 36 или 37 одсто вакцинисаних пунолетних грађана.

На дну листе је, на пример, Тутин који једва има шест одсто, затим Лајковац, Бујановац и Нови Пазар са 11 или 12 одсто, додао је Јовановић.

Нагласио је да је веома битно да се локалне самоуправе укључе у процес имунизације, јер од тога доста зависи успех вакцинације.


Вакцинација преко агенција - интернет превара

Нема те могућности да се преко било које стране или домаће туристичке агенције закаже вакцинација у Србији, каже Јовановић и упозорава да је ту реч о интернет превари.

Оно што се појавило на интернету и неким друштвеним мрежама очигледно је у питању интернет превара на коју не треба нико да наседа, поготово страни држављани, рекао је Јовановић за РТС.

Напоменуо је да је познато да је једини начин пријаве за вакцинацију путем портала еУправе.

Ми смо од првог дана пустили ту могућост да се и страни држављани пријављују. На њих ће доћи ред оног тренутка кад прво наши држављани који су у фокусу заврше своју вакцинацију, рекао је Јовановић.


Јовановић каже да је добра вест за наше грађане да сутра стиже 106.000 Фајзерових вакцина.

Већ од уторка крећемо са давањем 53.000 првих доза Фајзера, додао је Јовановић.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести