Још један авион помоћи стигао, Брнабић: Солидарност најважнија

БЕОГРАД: Још један авион са медицинском помоћи и опремом за Србију у борби против вируса корона слетео је вечерас на београдски аеродором, а дочекала га је премијерка Ана Брнабић, која је поручила да се вечерас шаље порука солидарности и заједништва.
1
Фото: Tanjug
"Ако могу да кажем да постоји порука коју шаљемо вечерас, то је порука солидарности и заједништва. Ово је прелеп пример како свет постаје једно у тешким временима”, рекла је Брнабићева.
 
Премијека је навела да су ово изузетно тешка времена, не само за Србију већ и за цео свет и Европу, који пролазе кроз најтеже изазове и најтеже време од Другог светског рата.
 
“Солидарност и заједништво су најважнији да бисмо успели да победимо овај страшан вирус”, нагласила је Бнрабићева.
 
Она је пренела да је Влади Србије у организацији лета помогао УНДП, да је лет платила ЕУ, за шта је поконила око 450.000 долара.
 
“Лет је из Кине, из града Тјанђин и носи медицинску опрему, респираторе, заштитну опрему, маске, одела, тестове за Ковид 19”, навела је Ана Брнабић.
 
Она је истакла да је то опрема коју је куплила Србија из буџета свих грађана, а да је у набавци помогао и председник Александар Вучић, као и да је у пошиљци и опрема коју су поклониле Кина и неке приватне кинеске компаније.
 
Брнабићева је навела да је једна од њих и компанија ХБИС, која је спасила Железару Смедерево, која је поклонила у опреми 1,32 милиона евра, компанија ИБС, као и још једна кинеска компанија која је донирала иопрему вредну више од милион евра.
 
Како је рекла, само део те опреме стигао је овим летом.
 
“Ово заједништво ће нама помоћи да сачувамо животе грађана”, истакла је премијерка.
 
Она је изразила захвалност Кини, свим компанијама на свему што су урадили за Србију, као и ЕУ која је и сама суочена са огромним изазовима.
 
“Хвала им што су помогли да сви заједно, и Кина и ЕУ и УН и ми из Србије буџетом и дипломатским напорима омогућимо да дочекамо још један авион који ће доћи у наредном периоду”, рекла је Брнабићева.
 
“Рачунамо да је 10 оваквих авиона потребно да допремимо све што смо купили, али и што као донацију шаљу Кина и кинеске компаније, а знам да ће ЕУ покрити трошкове за најмање четири лета”, поручила је Ана Брнабић.
 
 
ХБИС Група донирала материјал за спречавање ширења епидемије
 
ХБИС Група из Кине (ХБИС Гроуп) донирала Влади Србије медицински материјал и заштитну опрему за борбу против ширења епидемије.
 
Донација се састоји од 100.000 заштитних маски, 500.000 пари медицинских рукавица, 10.000 заштитних униформи, 30.000 медицинских визира, 20 уређаја за детекцију повишене температуре и 25.000 Цовид-19 тестова.
 
Директор компаније ХБИС Сербиа Сонг Сихаи је премијерки Брнабић пренео речи председника ХБИС Групе Ју Јонга, који је поручио: “У овом тренутку, иако се налазим у Кини, моје срце је у Србији.”
 
''''У складу са визијом председника Си Ђинпинга о изградњи заједничке будућности, у ситуацији избијања коронавируса широм света, сви људи треба да се удруже против заједничког ''непријатеља''. У посебном периоду борбе против новог коронавируса у Србији, ХБИС Група чврсто стоји уз српски народ како би превазишао тешкоће'''', рекао је Сонг.
 
Донација је, како каже, поклон ХБИС Групе српској Влади и народу и представља израз пријатељства између народа двеју земаља.
 
''''Србију и Кину везује ''челично пријатељство''. У протеклих неколико година ХБИС Група има подршку српске владе и пријатељског српског народа, а посебно су остварене дубоке везе са запосленима у ХБИС Сербиа. ХБИС корпорација је веома забринута за превенцију и контролу епидемије коронавируса у Србији и све време брине о очувању здравља српског народа и радника ХБИС Сербиа'''', нагласио је директор компаније Сонг Сихаи.
 
Чен: Солидарност је снага
 
БЕОГРАД, 26. марта (Тањуг) - Допремање опреме из Кине у Србију, уз помоћ Европске уније и УНДП, добар је показатељ солидарности човечанства, када Србија, Кине, ЕУ и УН заједно раде и боре се заједно против вируса корона, изјавила је вечерас амбасадорка Кине у нашој земљи Чен Бо.
 
Будући да је међу кинеским компанијама које су донирале медицинску поцмох Србији, и ХБИС, која је преузела смедеревску Железару, Чен је поновила да је управо Железара симбол челичног пријатељства две земље.
 
“Данас ХБИС донира Влади Србије медицински материјал и опрему, који су најпотребнији у борби против вируса. Они на овај начин показују своју одговорност према српском друштву, у којем раде и живе”, рекла је Чен.
 
Она је додала да је веома радује што се све више људи слаже да је солидарност најважнија у борби против Ковида 19.
 
“Солидарност је снага”, закључила је амбасадорка Кине.
EUR/RSD 117.5749
Најновије вести