Изложба стрип ауторки за јубилеј Француског института

Почетак године у којој Француски институт у Новом Саду обележава петнаести рођендан, протећи ће у духу којим се он одликовао од оснивања: представљањем француске културе кроз ангажоване теме и грађење мостова са локалном и регионалном сценом.
„Ona se budi/BD égalité“, izložba o ženama u stripu Foto: promo
Фото: „Она се буди/BD égalité“, изложба о женама у стрипу Фото: промо

Наиме, након Београда, Загреба и Љубљане, у Нови Сад стиже комплетна изложба стрип ауторки из Србије, Хрватске, Словеније и Француске под називом „Она се буди/BD égalité“, која теми „девете уметности“ приступа са новог становишта, преиспитујући место које жене заузимају у њему.

Свест о томе да, иако су у стрипу присутни бројни женски (често хиперсексуализовани) ликови, док су истовремено у издаваштву (или на фестивалима) жене занемарене као ауторке, потакла је Француски институт у Србији да повери младој и изузетно талентованој стрип ауторки Јани Адамовић, да конципира изложбу посвећену управо женама у домену стрипа.

Изложба „Она се буди/ BD égalité’’ представља њен поглед на позицију жена у овој уметности, те настоји приказати ко су ауторке које су стварале стрип, како их је историја упамтила, које је њихово место данас и шта је то заједничко стрип ауторкама из региона и Француске? Новосадска публика, која је мањи део ове изложбе могла да види на претходном Викенду стрипа, целу изложбу ће моћи да погледа од 16. јануара у 19 часова, када ће она званично бити отворена у Француском институту у Новом Саду(Николе Пашића 33), у присуству ауторке Јане Адамовић и аташеа за културну сарадњу Француског института у Србији, госпође Ан-Лорен Вигуру.

Изложба ће трајати до 28. фебруара, а у оквиру пратећег програма, биће организоване пројекције филмова насталих на основу албума француских стрип ауторки чије су табле уврштене у изложбу.

В. Ц.

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести