И Путин патријарху Иринеју честитао 90 рођендан

БЕОГРАД: Патријарху Иринеју 90. рођендан поред председника Србије Александра Вучића честитали су руски и васељенски патријарси као и председник Русије Владимир Путин.
irinej
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

"Најсветијем Патријарху и оцу нашем Иринеју рођендан су честитали председник Русије Владимир Путин, васељенски патријарх Вартоломеј, московски патријарх Кирил, миторполити волоколамски Иларион", рекао је за Танјуг протођакон Радомир Ракић, главни и одговорни уредник Информативне службе СПЦ.

Протођакон Ракић је додао да је митрополит Иларион председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије.

Председник Русије Владимир Путин је у телеграму упућеном патријарху Иринеју поводом 90. рођендана навео да Русија цени његову племениту мисију усмерену ка развоју дијалога између сестринских православних цркава и делатност којом је стекао углед не само у Србији већ и свету.

"Својом дугогодишњом пастирском делатношћу, која доприноси промовисању духовних и моралних вредности, стекли сте високи углед у отаџбини и иностранству. У Русији се цене Ваши напори усмерени на развој дијалога измеду сестринских православних цркава, Руске и Српске", наводи се у телеграму који је Путин упутио патријарху Иринеју.

Преседник Русије је поручио у телеграму да патријарху од срца жели добро здравље, благостање и нове успехе у племенитој и одговорној мисији.

Честитке је послао и пољски предстојатељ Сава.

Патријарх Иринеј је 45. српски патријарх, а трон српске Цркве наследио је 2010. године од патријарха Павла.

Архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски - рођен је 1930. године у селу Видова код Чачка.

Рођен је као Мирослав Гавриловић, наведено је на сајту СПЦ уз поруку "Најсветијем Патријарху и Оцу нашем Иринеју на многаја љета!"

У родном селу завршио је основну школу, а после Гимназије у Чацку и Богословију у Призрену. Дипломирао је у Београду на Богословском факултету. По завршетку војне службе постављен је за професора Призренске богословије.

Пре тога октобра 1959. године у манастиру Раковици од патријарха Германа примио је монашки чин и име Иринеј. На дан Свете Петке исте године у цркви Ружици на Калемегдану рукоположен је у чин јеромонаха. Био је на постдипломским студијама у Атину.

За управника Монашке школе у манастиру Острогу постављен је 1969. године, одакле се вратио у Призрен где је био ректор Богословије. Са те дужности је 1974. изабран за викара патријарха српског с титулом епископа моравичког.

Годину дана касније изабран је за епископа нишког. На Светом архијерејском сабору 22. јануара 2010. године изабран је за архиепископа пећког, митрополита београдско-карловацког и патријарха српског.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести