Гондола на Златибору провозаће прве путнике на пролеће

ЗЛАТИБОР: Завршни радови на изградњи Голд гондоле “Златибор” која ће повезати центар Залтибора са ски центром Торник су у пуном јеку, а очекује се да ће се први путници њоме провозати на пролеће.
1
Фото: Youtube Printscreen

Како пише портал Глас западне Србије, гондола на Златибору дужине девет километара представља једну од најдужих панорамских гондола на свету, биће капацитета 600 путника по сату који ће се возити у 55 модерно опремљених кабина.

Портал наводи да је планирано и проширење на 90 кабина, када ће у вожњи дугој 25 минута кроз планинске пределе моћи да ужива 1.000 путника на сат.

Представник предузећа Голд гондола "Златибор" Владимир Јосиповић каже да су у питању најсавременије кабине, које су прошле све неопходне тестове безбедности.

"Њихов капацитет је десет путника, биће доступне и особама са инвалидитетом, а у кабинама се налази простор за одлагање скија, сноубордова или бицикла”, изјавио је Јосиповић и додаје да вожња неће бити привилегија само оних са "дубљим џепом", већ ће карте бити доступне свим грађанима.

Наводи да је могућност да гондола стане у току вожње минимална, додајући да се напајање гондоле врши електричном енергијом са две међусобно независне станице, а постоји и резервни агрегат који се активира у случају нестанка струје.

Директорка предузећа Голд гондола “Златибор” Бојана Божанић истиче да се завршни радови спроводе планираном динамиком, као и да се тренутно изводе радови на Рибничком језеру где се припремају услови за монтажу станице.

"У наредне две недеље монтира се и главна ужетњача што ствара услов за развалачење сајле за првих 4,5 километра, а онда ћемо наставити и од Рибничког језера до Торника. Тежак посао представљало је и постављање стубова на Торнику због великог нагиба, али и то смо завршили”, рекла је Божанић.

Она истиче да ће до краја године бити завршено развлачење сајле, а први путници ће се гондолом провазати на пролеће.

Портал наводи да је након завршетка и пуштања у рад Голд гондоле, за коју је издвојено 13 милиона евра, у плану изградња још једне панорамске гондоле од Торника до Чиготе.

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести