Фајзер и Бионтек: Суд да одбаци тужбу Модерне због патената на вакцине

ВАШИНГТОН: Америчка фармацеутске компаније Фајзер и њен немачки партнер Бионтек, затражили су од суда да одбаци тужбу америчке фармацеутске компаније Модерна, због наводног неовлашћеног коришћења њених патената приликом производње вакцина против ковида-19.
Kovid 19  vakcina Moderna Foto:AP Photo/Charlie Riedel
Фото: Ковид 19 вакцина Модерна Фото:AP Photo/Charlie Riedel

У поднеску савезном суду у Бостону, између осталог се наводи да Фајзер и Бионтек нису неовлашћено користили заштићене технологије, као и да су патенти на које се позива Модерна неважећи, преноси Ројтерс.

Модерна је први пут тужила Фајзер у августу, оптужујући компаније да су прекршила њена права за три патента у вези са иновацијама на пољу производњи вакцина. Компанија Фајзер и Бионтеку саопштиле да ће се „снажно бранити“ како би оспорили тврдњи које долазе из Модерне.

Наводе да су своју вакцину развили независно, а тужбу Модерне назвали су „ревизијом историје“. Према њиховим речима, патенти на које се Модерна позива „далеко премашују њен стварни допринос овој области“.

У саопштењу компанија се истиче да је Модерна игнорисала доприносе научника Фајзера и Бионтека развоју технологије мРНА, као и доприносе истраживача из Националног института за здравље америчке владе. Наводе и да је Модерна тужбом прекршила обећање да неће тужити друге произвођаче вакцина против ковида-19 током пандемије, наводећи да пандемија још није окончана.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести