Широм Србије на Богојављење се пливало за Часни крст

БЕОГРАД, УЖИЦЕ, ЋУПРИЈА, ТРСТЕНИК: Православни верници и Српска православна црква данас прослављају Богојављење, а за Часни крст пливало се широм Србије.
c
Фото: Tanjug (Tara Radovanović)

У Земуну је у традиционалној манифестацији, у присуству патријарха Иринеја, за Часни крст пливало 242 учесника, а раздаљину од 33 метра, који симболизују године живота Исуса Христа, први је препливао Стеван Стојиљковић (15) из Београда којем су уручени статуа Богојављенског пливача и златна медаља Свебор Савеза Београд.

Међу пливачима на земунском Кеју ослобођења биле су и четири девојке, а најбржа је била Јелена Стошић којој је, такође, уручена медаља.

Стојиљковић, који је ученик Спортске гимназије, рекао је новинарима да му је велика част што је пливао за Часни крст и да је прелеп осећај.

Пливао сам из љубави према Србији, рекао је Стеван.

Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Јелена Стошић каже да је други пут пливала за Часни крст и истиче да је за њу то прави телесни и духовни подвиг.

Патријарх Иринеј је благословио учеснике и покропио их освећеном водом, а они су пре почетка пливања положили заклетву богојављенских пливача и поручили да пливају у ''част Христа, крста, Србије и Косова и Метохије и певајући химну ''Боже правде'' запливали за Часни крст.

Патријарх Иринеј је рекао да православни хришћани данас славе ''превелики догађај у историји нашег спасења'' и дан када се наш Господ и спаситељ објавио свету као син Божији и Бог у телу људскоме.

Његову појаву на реци Јордану потвђује Господ речима ''ово је син мој љубљени, послушајте га''. Овим речима догађајем открила нам се највећа тајна у роду људскоме, тајна Свете Тројице, а Христос је један од те Тројице, који је из превелике љубави дошао нама као човек желећи и благосиљајући да ми људи будемо оно што је он, као што је он благоизволео да буде оно што смо ми, рекао је патријарх.

Додао је да је данас свака река Јордан и да је Дунав ''српски православни Јордан'' у којем се показује благодат Божија која се на радост и нашу и Божију излива над свима нама.

Нека нас та благодат Божија увек прати, онда ћемо знати зашто живимо и постојимо и подносимо многе муке и невоље да би постали народ и синови Божији, поручио је патријарх и захвалио општини Земуну на организовању манифестацију и грађанима који су се окупили и показали јединство у духу светоме.

Патријарх је упутио поздрав српској браћи у Црној Гори и апел тамошњим главарима да се, како је рекао, оставе онога што су наумили и поручио им да наше светиње на КиМ и у Црној Горе служе цркви и српском православном народу.

То је наша молба њима, али и Господу да им не дозволи да учине оно што су наумили, поручио је патријарх.

Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Овогодишња Богојављенска трка била је посвећена јунацима с Кошара, а медаља захвалности уручена је пуковнику Љубинку Ђурковићу који је командовао војни, јединицама у борби за Кошаре 1999. године.

Пре Богојављенске трке на земунском Кеју ослобођења, патријарх Иринеј служио је свету архијерејску литургију у земунском храму Светог оца Николаја у оквиру које је обављено велико водоосвећење, а потом је традиционална литија кренула центалним улицама кренути до Дунава, на кеј, где је организовано традиционало пливање за Часни крст.

Манифестацији су присуствовали принц Александар Карађорђевић са супругом принцезом Катарином, председник оппштине Земун са сарадницима, припадници Војске Србије и Полиције, као и бројни грађани.

Организатори 23. трке за Часни крст су Градска општина Земун, Српска православна црквена општина Земун и СВЕБОР Савеза Београда.

У Ужицу Милица допливала прва

У Ужицу је прва од укупно 77 такмичара до Часног крста допливала Марина Лазић (35).

Марина, која данас слави 35. рођендан и која се први путе одважила да сиђе у хладну Ђетињу и раме уз раме са мушкарцима заплива до часног крст, изјавила да је за њу ово велика част.

Данас је тако диван дан, данас је мој рођендан и велика је част пливати за часни крст. Мени се испунила вишегодишња рођенданска жеља и сад могу у миру да прославим рођендан, испричала је Марина.

Вода није била тако хладна, није тако страшно као што људи причају, може да се поднесе, објашњава Марина, не скидајући осмех са лица и каже да препоручује свим храбрим људима да пробају.

Фото: Tanjug (dopisnik)

Пливању је претходила литија кроз град од Цркве Светог Ђорђа до градске плаже где је одржано такмичење.

Петар Јевтић најбржи на Багрданском језеру

Петар Јевтић (22) из Јагодине први је допливао до Часног Јагодини.

Пливање је одржано на Багрданском језеру, око 15 километара од Јагодине, а пливала су 42 пливача из Поморавља и Шумадије, међу којима су биле и две девојке.

Најмлађи пливач Димитрије Милетић има 15 година а најстарији Новица Младеновиц 70 година.

Пливање је пратио велики број грађана из овог дела Србије.

Трстеник: Михаило Аџић освојио Богојављенски крст

На Западној Морави у Трстенику је данас одржано Богојављенско пливање, а победник је био Михаило Аџић из Крушевца.

Први пут сам пливао у Трстенику а седми пут учествујем на Богојављенском пливању. Морам да се похвалим да сам до сада освојао Часни крст и сваки пут на различитим местима, рекао је за Танјуг Аџић, који је пливао са око педесетак такмичара и двоје деце.

Црква Свете Тројице из Трстеника била је организатор 6. Богојављенског пливања, а опшстина Трстеник је помогла да се пливање одржи.

Љубиша Марковић, помоћник председника општине Трстеник, рекао је да је циљ да се пливање за Крст часни одржава сваке године.

Оно што је значајно за нас јесте да је ове године учествовало преко педесет такмичара. Али, насрећнији смо јер су данас пливали брат и сестра Филип (3) и Дуња (7). Одлучили су да подрже оца и да с њим учествују у пливању, рекао је Марковић.

На Великој Морави први допливао до крста Урош Рајић

Урош Рајић из Јагодине, ученик Техничке школе у Ћуприји, први је допливао до часног крста на Богојављенском пливања на Великој Морави у Ћуприји.

Златник му је уручио председник општине Нинослав Ерића.

Пливало се на Великој Морави, код моста на Државном путу Јагодина-Ћуприја-Параћин, а крст за кога се пливало у реку је спуштен са моста.

Пливачи, њих око 20, међу којима и једна девојка, кренули су из парка крај Мораве.

Пре такмичења, у месној цркви одржано је Богојављенско богослужење и литија улицама Ћуприје.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести