Дан без мобилног телефона - када возиш, паркирај

БЕОГРАД: У Србији се данас први пут, обележава „Дан без мобилног телефона“, а Комитет за безбедност саобраћаја позива све учеснике у саобраћају да се током дана уздрже од употребе мобилног телефона како би се смањио број саобраћајних незгода узрокованих непрописном употребом телефона током вожње.
voznja mobilni
Фото: pixabay.com

Апелу се прикључила и компанија Телеком Србија, која је са Комитетом и Управом саобраћајне полиције МУП-а пре неколико година реализовала запажену кампању „Када возиш, паркирај телефон“, наводи се у саопштењу Телекома.

Много је разлога због којих возачи током вожње скрећу пажњу са саобраћајне ситуације. То могу бити рекламни натписи поред пута, може бити саобраћајна незгода која се догодила у супротној траци аутопута, али свакако је најчешће скретање пажње на екран мобилног телефона, изјавио је проф. др Милан Вујанић, председник Српског комитета за безбедност саобраћаја.

Он напомиње да и најмање скретање пажње у саобраћају је опасно, јер при брзини од 50 км/ч за само две секунде пређете чак 28 метара, а најмање две секунде вам је потребно да видите на екрану телефона ко вас зове или ко вам је послао поруку.

Дакле, 28 метара ћете возити практично на слепо и то само да бисте бацили поглед на телефон, а у тих 28 метара може да закочи ауто испред, да изађе пешак на коловоз, да мотоциклиста проба да се укључи у саобраћај…, наводи Вујанић.

Годишње у свету око 1,3 милиона људи погине у саобраћајним незгодама, а све већи број страда управо због тога што возачи нису гледали испред себе, него у екран мобилног телефона.

Различита истраживања показују да употреба мобилног телефона током вожње повећава ризик од саобраћајне незгоде за четири до чак 23 пута, што повећава шансе да возач који разговара током вожње учествује и страда у саобраћајној незгоди.

Према речима Дамира Окановића, директора Српског комитета за безбедност саобраћаја, разговор телефоном, играње игрица на телефону или држање слушалица телефона на оба уха опасно је и за пешаке.

Ако бисмо анализирали саобраћајне незгоде у којима су учествовали возачи или пешаци који су непрописно употребљавали мобилни телефон, највероватније бисмо дошли до сазнања да су разговори који су вођени, поруке које су писане или читане, садржај који је прегледан, односно да мотив употребе телефона није имао повод од великог значаја и да је могао да буде одложен на неколико минута, рекао је Дамир Окановић.

Комитет за безбедност саобраћаја и Телеком Србија позивају све учеснике у саобраћају да се током данашњег дана уздрже од употребе мобилног телефона током вожње, да „паркирају" телефон што даље од себе, као и да због своје и безбедности других учесника у саобраћају то чине и сваког другог дана у години када седну за волан.

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести