БГ: У НВО хабу отворена изложба "Поздрав из Украјине"

БЕОГРАД: Иницијатива младих за људска права, у сарадњи са Амбасадом Украјине у Србији, организовала је вечерас изложбу фотографија "Поздрав из Украјине", поводом 150 дана од почетка руско-украјинске кризе.
i
Фото: Tanjug

Изложба, на којој 20 фотографија приказује ратна дешавања у тој земљи, отворена је у Енџио (НГО) хабу у Београду, а уз минут ћутања, отварајући изложбу, амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач рекао је да фотографије сведоче о последицама страшне и свеобухватне руске агресије на Украјину.

Он је рекао и да је изложба осмишљена да шири истину о злочинима Путинових, како их је назвао , неонациста и неостаљиниста, у Украјини.

Фотографије боље од било које речи показују резултате руске агресије и говоре о томе зашто је заједно морамо зауставити, рекао је Толкач.

Он је рекао да људи у Србији имају прилику да на фотографијама виде "право лице" Русије, и да, како је навео, схвате претње које она представља по цело човечанство.

Мој лични наклон ауторима фотографија који су више пута ризиковали животе да би свет сазнао истину о догађајима који се дешавају у Украјини, казао је Толкач.

Рекао је и да више од 80 одсто Украјинаца не жели мир по цену нарушавања територијалног интегритета, а више од 90 одсто њих, верује у победу.

Отварању изложбе, између осталих, присуствовали су и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре.

Непосредно пред почетак изложбе мала група проруски оријентисаних грађана окупила се испред галерије, један од њих носио је мајицу са Путиновим ликом, а музиком су ометали отварање изложбе.

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести