Београд слави Спасовдан, литургију служио патријарх Иринеј

БЕОГРАД: Литургијом коју је служио патријарх Иринеј у Вазнесењској цркви, град Београд обележава славу - Вазнесење господње, познатију као Спасовдан, али ове године, због корона вируса, без литије на улицама.
s
Фото: Tanjug (video)

Литургији су присуствовали градоначелник Београда Зоран Радојичић и његов заменик Горан Весић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, као и главни градски урбаниста Марко Стојчић, који је овогодишњи домаћин славе.

Литургији су присуствовали и други званичници града, бројни црквени великодостојници и, у мањем броју него иначе, грађани Београда.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић честитао је Београђанима славу и рекао да је то један од најлепших празника у престоници.

Он је подсетио да је Спасовдан градска слава од 1403. године, када је деспот Стефан Лазаревић прогласио Београд за престоницу.

Ово је диван празник и користим прилику да свима честитам. Прошле године сам ја био домаћин славе и то ми је била велика част и велико задовољство, док је ове године градски урабаниста Марко Стојчић, који је дао допринос целокупној организацији, рекао је Радојичић.

Навео је да ове године због корона вируса није организована традиционална литија улицама града.

Спасовдан се дубоко у свим нашим срцима и жељама слави међу свим Београђанима, рекао је он.

Вазнесење је један од десет празника посвећених Христу. Спада у покретне празнике - пада истог дана, али се мења датум јер се рачуна од Васкрса.

Празнује се увек у четвртак, 40 дана после Васкрса, а 10 дана пре Духова.

Ова Слава симболично указује на стално уздизање - вазнесење града из пепела и неуништиву наду и веру у будућност, изражавајући душевну и моралну снагу народа прекаљеног у славној прошлости.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести