Адвокати у Србији обуставили рад, суђења се одлажу

БЕОГРАД: Адвокати широм Србије ступили су данас у једнодневну обуставу рада, у складу са одлуком Управног одбора Адвокатске коморе Србије, а у знак протеста због најављеног аутентичног тумачења одредби три закона који се примењују махом у тзв. банкарским предметима.
9-advokati
Фото: Dnevnik.rs

Тањугу је у Вишем суду у Београду и Вишем суду у Новом Саду потврђено да се суђења одлажу због обуставе рада адвоката, а ситуација је иста и у другим судовима.

Међутим, адвокати ће данас, у складу са одлуком АКС, присуствати саслушањима у вези са предлозима за одређивање притвора њиховим брањеницима, као и у случају пријема решења о задржавању до 48 сати као и у предметима где се предузимају радње које су везане за наступање преклузивних рокова и заштите малолетних лица у случајевима породичног насиља.

УО АКС је у суботу донео одлуку да данас буде организована једнодневна обустава рада адвоката на целој територији Србије, а због предлога Одбора Скупштине Србије за уставна питања и законодавство да се донесу три аутентична тумачења.

Реч је о одредбама члана 1066. став 2 Закона о облигационим односима који се тиче форме и садржине уговора о кредиту, одредбама члана 41. став 1 и 2 и члана 43. став 2 и 3 Закона о заштити потрошача, које се односе на неправичне уговорне одредбе и одредбама члана 17. став 1 Закона о заштити корисника финансијских услуга, који регулише обавештавање корисника у предуговорној фази.

Управни одбор Адвокатске коморе Србије сматра да се тим аутентичним тумачењима крше Уставом Србије и Европском конвенцијом о људским правима зајемчена људска права на правично суђење, једнаку правну заштиту, а пре свега, право на правну сигурност грађана.

Доношењем предложених аутентичних тумачења поново би био активиран принцип ретроактивности на тај начин што би се створили услови за понављање свих правноснажних окончаних поступака, а грађани били доведени у ситуацију да изгубе спорове које воде или у којима су већ успели у остварењу тужбеног захтева против банака, наведено је у одлуци.

Са друге стране, најављена седница Одбора за уставна питања и законодавство, која је заказана за данас у 13 сати, ради разматрања предлога за аутентично тумачење поменутих одредби, према информацијама Тањуга, неће бити одржана.

EUR/RSD 117.2824
Најновије вести