Адвокати: Став Врховног касационог суда је у корист банака; Мањи инциденти на протесту

БЕОГРАД: Адвокати Мирослав Живковић, Марко Милутиновић и Никола Живуловић оценили су данас да је најновији став Врховног касационог суда (ВКС) донет у корист банака, а на штету грађана тј. клијената и навели да је то разлог протеста који данас организују испред поменутог суда.
vrhovni kasacioni sud, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Они су на конференцији за новинаре навели да је основни захтев овог протеста, на који су се, према њиховим речима адвокати спонтано одлучили, да се акт Врховног касационог суда повуче и да ће протестовати све док се то не догоди.

Адвокат Мирослав Живковић је навео да Врховни касациони суд 20 година стоји на становишту да банке немају право на наплату накнаду трошкова односно да их могу наплатити само ако су стварно образложени по висини и структури а сада ођедном износи супротан став.

Према Живковићевим речима задужење Врховног касационог суда јесте да уједначава судску праксу, а овде а овде пошто је пракса судова била јединствена, није било потребе да се оглашава.

Његов колега Марко Милутиновић је истакао да се став ВКС односи и на дозвољеност наплате трошкова осигурања кредита код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК) за шта, како је рекао, постоји огроман број пресуда којима су судови изрекли да је то недозвољено.

"Из претходног периода имамо неколико одлука Врховног касационог суда које су биле у корист грађана који туже банке. Шта је довело до тога да суд промени став није јасно", рекао је Милутиновић, уз опаску да би овај суд требало да уједначава ставове и праксу, а сада је донео став који је супротан ранијим ставовима.

Адвокат Никола Живуловић је указао да би за доношење става ВКС требало да постоји спорно правно питање, чега према његовим речима није било јер је рецимо код наплате премије осигурања код НКОСК судска пракса била јединствена.

На питање новинара да ли ће сада и грађани који су добили спорове против банака везано за наплату трошкова обраде кредита и премије осигурања код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, ретроактивно враћати новац који су на судским пресудама добили, адвокат Живковић је одговорио да "то и јесте циљ, да се грађани оглобе".

Адвокати су навели и да је председник Адвокатске коморе Србије Виктор Гостиљац, поводом најновијег става Врховног касационог суда затражио састанак са председницом овог Јасмином Васовић.

Банке неће тражити наплату судских трошкова

Банке су исказале начелну спремност да у случају сваког повољног исхода спора пред Врховним касационим судом, од друге стране не наплаћују трошкове које су саме имале у вези вођења сваког појединог спора, већ да они остану на терет банака, саопштено је данас из Удружења банака.

Врховни касациони суд у петак је донео одлуку по којој банке имају право да наплаћују трошкове обраде кредита и трошкова осигурања стамбеног зајма код Националне асоцијације за осигурање кредита (НКОСК).

Удружење банака оценило је да је Врховни касациони суд својим тумачењем дефинисао како судска пракса треба да изгледа за све текуће и будуће спорове, што ће омогућити да се заустави талас судских процеса између клијената и банака и да се њихов однос врати у стање здравог партнерства и сарадње.

Ставовима које је донео ВКС правосудни систем Србије се приближио правосудним системима Европске Уније и земаља региона. Упорност банака да докажу да су у праву, после заиста великог броја спорова и изнетих аргумената, коначно је уродила плодом, пише у саопштењу.

Такође, наводи се да овим најновијим ставовима ВКС-а проблем није коначно решен, јер треба привести крају све започете парнице.

Саопштено је да су банке исказале начелну спремност да у случају сваког повољног исхода спора не наплаћују од друге стране која је изгубила спор, већ да трошкови остану на терет банке.

Предмети у којима је донета и извршена пресуда против банака, такође неће бити предмет било какве правне акције банака против клијената.

Генерални секретар Удружења банака Владимир Васић објаснио је да оваквим ставом Врховног касационог суда нема ни победника, ни побеђених и истако да је њиме економија Србије на добити.

"За кредитни рејтинг Србије и изгледе за његово даље повећање, очување поверења инвеститора у хартије од вредности Републике Србије на међународном тржишту, за наставак страних и домаћих инвестиција, веома је важна порука о правној сигурности инвестиција која је оваквим ставом ВКС послата", казао је Васић.

Он истиче да овакав став банкама омогућава да наставе са снажном кредитном активношћу, без које нема планираног раста БДП-а, али ни подизања стандарда грађана и унапређења перформанси наших предузећа.

Фото: Танјуг (видео)
Испред Врховног касационог суда протест

Испред Врховног касационог суда почео је протест незадовољних адвоката и грађана правним ставом тог суда којим се сматра да је дозвољено да банке уговорају трошкове обраде кредита и да се оваквим поступањем највиша судска инстанца ставила на страну економских интереса пословно-банкарских центара моћи.

Протест је организован преко друштвених мрежа, а позив су послали адвокати и грађани незадовољни овом одлуком Врховног касационог суда, испред којег су окупљени развили транспарент "Стоп зеленашењу" и зауставили саобраћај у Немањиној улици од Славије до Карађорђевој улици.

Један од разлога противљења Адвокатске коморе Србије, како су раније саопштили, је и то што тај правни став, како су навели, нарушава правну сигурност грађана и мења досадашњу судску праксу.

Из Адвокатске коморе су поручили и да донети правни став представља последњи у низу покушаја да се у правни систем Србије уведу решења која погодују банкарском сектору, а на штету су грађана.

У саопштењу АКС је наведено и да је адвокатура већ у два наврата успела да одбрани права грађана приликом покушаја доношења нацрта измена и допуна Закона о парничном поступку, и покушаја да се законодавне власти аутентичним тумачењима утиче на конкретне судске поступке које грађани воде против банака.

„Сада се прибегава остварењу истог циља преко највише судске инстанце“, наведено је уз тврдњу да је правни став који је утврдио Врховни касациони суд у директној супротности са досадашњом праксом свих судова у Србији укључујући у Врховни касациони суд.

Додаје се да би примена оваквог става довела до губитка спорова на штету грађана, а у корист банака.

Адвокатска комора Србије сматра и да се оваквим поступањем највиша судска инстанца ставила на страну економских интереса пословно-банкарских центара моћи.

После мањих инцидената адвокати уручили захтеве ВКС

Адвокати који протестују испред Врховног касационог суда (ВКС) уручили су своје захтеве судијама тог суда, а пре самог уручења дошло је да мање "гужве" на вратима суда.

Наиме, адвокат Мирослав Живковић позвао је у једном тренутку све окупљене адвокате да уђу у суд и погледају се, како је навео, очи у очи са судијама.

Присутни су кренули ка вратима где им је обезбеђење забранило улаз.

Дошло је до мањег гуркања, а након пет минута је дозвољено мањој групи адвоката да уђу и предају захтев.

До већих инцидената није дошло.

Адвокати протестују због правног става ВКС којим се сматра да је банкама дозвољено да обрачунавају трошкове кредита грађанима Србије.

Адвокати са протеста: Ово није став, већ кривично дело

Протест адвоката незадовољних правним ставом Високог касационог суда да банкама буде дозвољено да уговарају трошкове обраде кредита и премије осигурања за кредит завршен је данас после подне, после нешто више од сат и по времена.

Током протеста, адвокати су поручили да је тај правни став на штету грађана, а у корист банкарског сектора и најавили да ће наставити да протестују све док тај став не буде повучен.

Адвокат Мирослав Живковић казао је да је пре 20 година донет став да се не могу наплаћивати трошкови обраде кредита те да је важио све до прошле недеље када је Врховни касациони суд објавио нови правни став.

"Ово се не може назвати ставом, већ кривичним делом", казао је Живковић и истакао да адвокати хитно траже да се тај правни став повуче.

Адвокати траже, како је навео Живковић, и од Адвокатске коморе Србије да наложи обуставу рада по свим предметима.

Адвокат Бранислав Тапушковић навео је да не може да схвати да адвокати као, како каже, уличари, заустављајући саобраћај, морају да траже да се тај правни став повуче уместо разговором.

"Та одлука није резултат савесних одлука судија који су у згради иза мојих леђа", казао је и додао да адвокати захтевају да се правни систем у нашој држави уреди.

Адвокат Емилија Петровић позвала је све адвокате да ступе у тоталну обустава рада и штрајк све док се, како је навела, тај срамни став Врховног касационог суда не повуче.

Наводећи да ниједним правним актом није предвиђено да у било којој ситуацији Врховни касациони суд може да мења свој раније заузет став, Петровић је упитала по којој процедури је став промењен, као и који материјал је био коришћен за допуну.

Адвокат Драгослав Љубичановић казао је да је испуњавање њиховог захтева питање принципа да ли закон може да се мења на "хитним тајним седницама по нечијој директиви".

"Нећемо ово гледати кроз личне интересе већ кроз ствар принципа и законитости. Не може се преговарати по питању закона. Нема компромиса. Не може се мењати законска норма мишљењем и не може се мењати на штету оних који су најугроженији - грађана", поручио је Љубичановић.

Упитао је како никада ништа није промењено у корист банака.

Наводећи да су грађани и привреда у дужничком ропсту, Љубичановић каже да је банкарски сектор уценио државу тако што је рекао да ће поскупети кредите привреди.

"Да ли ћемо ћутати на то? Накнаде грађанима су поскупеле. Они врше уцену целе државе, целог народа", казао је.

Након завршених обраћања, Живковић је позвао присутне адвокате да уђу у Врховни касациони суд и, како је навео, погледају се у очи са судијама тог суда.

Дошло је до мањег инцидента када су кренули сви на улаз, а обезбеђење им је забранило да уђу.

Након неких пет минута "гуркања" на самом улазу, неколико адвоката је успело да уђе у суд и преда захтеве.

Након тога, адвокати су се повукли поново на улицу, а убрзо је протест и завршен уз поруку да неће одустати од испуњавања својих захтева и да ће наставити са протестима.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести