Зрењанинска народна кухиња припрема оброке за 270 људи

ЗРЕЊАНИН: Програм Народне кухиње један је од најуспешнијих који партнерски реализују Град Зрењанин, Центар за социјални рад и Црвени крст. Од недавно топли оброк свакодневно добија 270 људи.
1
Фото: Dnevnik.rs

- Током прошле године Црвени крст Зрењанин улагао је максималне напоре да одговори на све израженије потребе најосетљивијих категорија становништва. Највидљивији програм за ублажавање сиромаштва је програм „Народна кухиња“ који у Зрењанину реализујемо од 2009. године. Град Зрењанин обезбеђује средства за реализацију овог програма – напомиње секретарка овдашњег Црвеног крста Александра Танасијевић.

Средства за реализацију програма Град опредељује у градском и у буyету Центра за социјални рад.

- Град Зрењанин спроводи поступке јавних набавки, а Центар за социјални рад утврђује право на коришћење топлог оброка или месечних пакета хране - прецизира Танасијевић.

Црвени крст Зрењанин, иначе, дели 250 топлих оброка дневно, и исто толико недељних пакета хране. Дистибуира и 340 месечних пакета хране, од тога 98 пакета у граду и 242 пакета у насељеним местима.

- Почев од 1. децембра прошле године, број корисника топлог оброка је повећан на 270. Међу корисницима топлог оброка је 70 деце узраста до 14 година - каже Танасијевић.

Статистика говори да је током 2018. године на дистрибутивном пункту Црвеног крста Зрењанин подељено 66.440 топлих оброка. Лане је додељено и 2.040 месечних пакета хране, 460 пакета хране и средстава за хигијену. Најугроженијим суграђанима је укупно дистрибуирано 452.924 килограма хуманитарне помоћи, хране, средстава за хигијену, половне одеће и обуће, књига, школског прибора, играчака. Подељена су и 223 новогодишња пакетића деци корисницима Народне кухиње, деци са инвалидитетом и деци на болничком лечењу, као и 52 беби пакета новорођеним бебама током Недеље Црвеног крста.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести