Зрењанинска филхармонија поново на „Данима пива“

ЗРЕЊАНИН: Најмасовнија, а самим тим и највећа градска манифестација „Дани пива“, и ове године  биће овековечена, зна се, спектакуларним концертом Зрењанинске филхармоније.
1

Увек врхунски и увек нешто ново, то је већ правило за наступе овог ансамбла чији челник је Роман Бугар, млади и веома амбициозни зрењанински музички делатник. Спреман да огромну енергију уложи у сваки подухват који осмисли или га прихвати.

За овогодишњу манифестацију „Дани пива“ Зрењанинска филхармонија припрема два наступа.

– Први, 29. августа, од 21 сат, концерт је класичне музике, са солистима Вишњом Попов, Памелом Киш и Васом Стајкићем, а под диригентском палицом маестра Микице Јевтића. Други концерт појачан је новосадским Биг бендом и маестром Федором Вртачником, који је и написао и обрадио музичке нумере које ће се извести. Наступиће као солисти представнице Србије на Евровизији, Бојана Стаменов, Невена Божовић, Сашка Јанковић и Јелена Томашевић – каже Роман Бугар.

Сада је, што се тиче Зрењанина, већ подугачак радни лист филхармоније и Романа Бугара. Иза њих су наступи на последње четири манифестације „Дани пива“, као и хуманитарни концерт из 2015. године са великаном Жељком Лучићем. Специјални гост једне године био је и светски а наш Бела Маврак, па зрењанински солисти, диригент Андреј Бурсаћ... Буквално сви су били део тог победничког тима у различитим приликама. У међувремену, новогодишњи концерти и концерти на отвореном на Тргу слободе постали су лепа традиција.

Зрењанин је био и остао познат по хоровима, значајним музичким именима и одличној музичкој школи са сјајним професорским кадром. За своје место под сунцем бори се Градски дувачки оркестар, сада и Зрењанинска филхармонија.

– Зрењанин ове године обележава 120 година оснивања Бечкеречке филхармоније, односно најстарије филхармоније у Србији. За један град оснивање филхармоније као институције културе велики је подухват и свестан сам чињенице да у овом тренутку то није реално. Како бисмо створили одговарајући кадар за формирање филхармоније, потребно је стратешки, у музичкој школи, развити све секције, за којима један такав ансамбл има потребе. За почетак, био бих задовољан концертном сезоном од четири до шест концерата, укључујући и „Дане пива“ и новогодишњи концерт, где би Зрењанинци, осим популарног програма, могли да присуствују врхунском извођењу симфоније, или виолинског, клавирског, кларинетског концерта – вели Бугар.


Животни сан постаје јава

Роман Бугар, иначе, прве кораке у музичком образовању начинио је Музичкој школи „Јосиф Маринковић” у Зрењанину. Дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду, а живи у Ечки. Његов животни сан, који се полако остварује, јесте окупљање зрењанинских музичара и обнављање Зрењанинске филхармоније.

Једна од порука Романа Бугара је да зрењанинску публику треба едуковати и приближити репертоару и звуку који нуди филхармонија.


– Оно што је очигледно, концерти, посебно они на отвореном, из године у годину имају све више публике и то је добар увод у причу. Веома сам задовољан развојем укуса публике и перцепцијом свега што нуди Зрењанински камерни оркестар и Зрењанинска филхармонија. Не мора сваки концерт да буде изведен у великом саставу од 60 музичара, већ квалитетним малим концертима, у малим срединама у околини Зрењанина, које од ове године спроводимо у дело. За више је потребно време - закључује Роман Бугар.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести