Зрењанинци по нови бицикл у три радње

ЗРЕЊАНИН: Посебна комисија, коју је формирао Град Зрењанина, расписала је јавни позив за доделу бесповратних средстава грађанима за набавку бицикала.
д
Фото: Приватна архива

Јавни позив је расписан након што су одабране фирме преко којих заинтересовани грађани могу да купе бицикле чију набавку субвенционише град. Ове мере се реализују преко три фирме, и то „Мото Дане“ из Зрењанина, „Каприоло“ из Бачке Тополе и „ББ Траде“ из Житишта.

Подсетимо, за суфинансирање набавке бицикала у градском буyету је опредељено до милион динара. Појединачна субвенција износи 5.000 динара, са ПДВ-ом, по једном бициклу, а право учешћа на јавном позиву имају грађани који поседују важећу личну карту са пребивалиштем на територији града Зрењанина. Само једно лице из породичног домаћинства може добити средства по овом јавном позиву.

Грађани који остваре право на суфинансирање могу набавити бицикле искључиво од привредних субјеката изабраних путем јавног позива.

Подносилац пријаве, између осталог, треба да достави потписан и попуњен пријавни образац, фотокопију или очитану личну карту и предрачун за куповину бицикла. Пријава се предаје лично у Услужном центру Градске управе Зрењанин, или се шаље поштом на адресу Града Зрењанина, Одсека за заштиту и унапређивање животне средине.

Уговор о набавци бицикла закључују Град Зрењанин, директни корисник, односно фирма која се бави продајом, и крајњи корисник, то јест грађанин. Рок за подношење пријава је до утрошка средстава. Како је раније саопштено, набавка бицикала спроводи се са циљем повећања броја бициклиста на градским улицама, а у сврху побољшања квалитета ваздуха и смањења загађења животне средине. Градоначелник Симо Салапура је истакао да је бициклистима у граду и околним селима у овом тренутку на располагању скоро 35 километара бициклистичких стаза и да по томе Зрењанин спада међу водеће градове у Србији.

- Пораст броја бициклиста значи и мање моторних возила на нашим улицама, чистији и квалитетнији ваздух, мање загађење... Дакле, све оно што је и садржано у називу овог јавног позива, а то је еколошки прихватљив транспорт – казао је Салапура.

Он је подсетио да је на веома добар ођек наишла и градња бициклистичке стазе између Зрењанина и Темишвара, уз реку Бегеј, која доприноси развоју циклотуризма.

-Желимо да промовишемо бициклизам као врсту превоза, али и као здрав начин живота и рекреације за све узрасте – додао је Салапура.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести