Зрењанинац паметно користио државну подршку

ЗРЕЊАНИН: Зрењанинац Горан Милић је пре две године, уз финансијску подршку програма који спроводи Национална служба за запошљавање, отворио и регистровао радњу „Милић МПД“.
д
Фото: Dnevnik.rs

Он је данас један од ретких на овом подручју који се специјализовао за израду ручних торби за музичке инструменте, звучнике, миксете, каблове... Све торбе које излазе из његове радње израђене су од црног шотекса, водонепропусног материјала који обезбеђује заштиту за музичке инструменте и пратећу опрему.

Првобитна Милићева идеја, која је тако била и дефинисана у бизнис плану при аплицирању за добијање субвенције за самозапошљавање, била је да израђује торбе и остале производе широке намене, као што су ранци, новчаници, несесери, лаки кофери, торбе за лап топе... Међутим, одмах након регистрације фирме увидео је да је тржиште засићено овим производима, почевши од јефтиније кинеске робе, преко индустријски произведених артикала, до производа других занатских радњи.

У таквој конкуренцији, сматрао је он, пласман би био веома тежак. С обзиром на то да је музичар, увидео је да на овом тржишту нема квалитетних торби за музичке инструменте и тако је дошао на идеју да се специјализује за израду ових производа. Истина, торбе могу да се купе у иностранству, али су цене изузетно високе, док постојећи производи, конвенционални, односно индустријски, не пружају довољан ниво заштите за често врло скупе музичке инструменте.

- Моја супруга Гордана је на крају конструисала шнит и тако је све кренуло. Нас двоје смо и у послу одличан спој,  она је дипломирани инжењер текстилства и ради крој, односно нацрт комада, а ја сам задужен за технички део. Добар крој је најважнији, када то имаш даље је лако – прича Горан Милић.

Своје производе до крајњих корисника најчешће доставља брзом поштом. Има одличну сарадњу и са једном продавницом музичке опреме у Панчеву, а у току су преговори и са другим правним лицима.

- Немамо проблем са пласманом, нити са наплатом. Имамо проблем да произведемо оне количине које су наручене. Пошто водим евиденцију за све елементе пословања, могу да кажем да смо у овој години успели да наплатимо све што је наручено и испоручено – истиче Милић.

Приватни бизнис је почео са три машине, а сада их већ има пет, и свака од њих обавља неку операцију при изради торби. Број машина је увећао захваљујући средствима добијеним од Фонда за развој.

- Ове године смо проширили радионицу. Почео сам тако што сам адаптирао гаражу у радионицу, а уредио сам и просторију поред, која представља малу канцеларију. Већ смо проширили производњу и на израду торби за фото-опрему. Следеће интересантно тржиште су ловци и риболовци. Њихови реквизити су врло скупи, тако да и у том сегменту видим своју шансу – закључује Горан Милић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести