ЗР: Уручени кључеви станова за 11 породица расељених 

ЗРЕЊАНИН: У Зрењанину су уручени кључеви нових станова за 11 породица расељених из БиХ и Хрватске, а кључеве су уручили министар спољних послова Ивица Дачић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, шеф Мисије ОЕБС-а Андреа Орицио, градоначелник Зрењанина Чедомоир Јањић, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, као и његов помоћник Иван Гергинов.
zrenjanin stanovi
Фото: Tanjug (video)

Једанаест станова који су данас усељени представљају завршене стамбене јединице из Потпројекта 4 Регионалног стамбеног програма, заједнички вишегодишњи програм Србије, Хрватске, БиХ, Црне Горе, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у све четири земље, од којих је највећи број управо у Србији. 

Дачић је истакао да му је задовољство што присуствује догађају којим се обележава завршетак грађевинских радова на изградњи станова и нови почетак за људе који ће се уселити у те стамбене јединице. 

Најавио је да ће у Зрењанину ускоро почети изградња још једне зграде са 40 станова и подсетио да је изградња стамбених јединица на локацији у Зрењанину само један од сегмената укупне реализације Регионалног стамбеног програма, у оквиру којег се додељују станови, куће са окућницом, грађевински материјал и монтажне куће. 

У току је градња 1.647 станова у 48 јединица локалне самоуправе, а у периоду пред нама очекује се и усељавање зграда у Лозници, Кладову, Неготину и Темерину, као и у београдској општини Камендин, за шта смо камен темељац поставили новембра 2017, рекао је Дачић.

Министар је обишао стан и посетио породицу која је избегла из Бенковца, бежећи пред “Олујом”. Реч је о мајци с троје деце која су тада била мала, а данас су одрасли људи, а који су успели да се изборе са животним недаћама захваљујући и помоћи суграђана који су то препознали и помогли им да живе живот достојан човека.

У име 11 породица, које су добиле нове станове, обратио се Горан Томаш који има 43 године, а ради као службеник обезбеђења.

Како је навео, избегао је са родитељима, тада као малолетни дечак, 1991. године из Осијека, а од када су дошли у Србију живели су у изнајмљеним становима.

Данас смо искрено срећни и задовољни што ћемо после 27 година живота у туђим становима, под киријом, коначно имати свој кров над главом, рекао је Томаш.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици навео је да за ЕУ често кажу да је апстрактна институција, али да су у суштини они врло конкретни и воде рачуна о људима, што показује управо и данашњи догађај.

Начинили мали корак у обезбеђивању трајног решења за избеглице на Западном Балкану. Регионални стамбени пројекат је пројекат у вредности од 285 милиона евра, од чега 232 милиона потиче из ЕУ. ЕУ је обезбедила 80 одсто средстава за реализацију овог пројекта, навео је Фабрици.

Додао је да је до краја прошле године ЕУ обезбедила више од 2.500 стамбених јединица у Србији и најавио да у следеће две године планирају да још 2.500 станова обезбеде, а све то са циљем да до краја пројекта, што је предвиђено 2021. године обезбеди се укупно више од 7.000 стамбених решења.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић навео је да су у Зрењанину пре неколико година направљене и куће за социјално угрожене суграђане и додао да му је драго што заједно с Владом Србије и донаторима из ЕУ се додељују кључеви за 11 породица.

Ми у Зрењанину трудимо се да и они људи који имају решено стамбено питање и ови који ће решити имају где и да раде тако да је у само две протекле године у нашем граду отворено преко 4.500 нових радних места, рекао је Јањић и додао да жели свим Зрењанинцима, који немају посао, да га пронађу како код старих, тако и код нових послодаваца.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио казао је да му је драго што је био у прилици да се и данас увери у то шта је права вредност Регионалног стамбеног програма, а то су нови станови за оне који дуго година нису имали своје домове.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести