ЗР: Проглашени победници књижевног конкурса Улазница 2020

ЗРЕЊАНИН: Жири књижевног конкурса “Улазница 2020”, који су расписали часопис “Улазница” и Градска народна библиотека “Жарко Зрењанин” из Зрењанина, донео је једногласну одлуку о овогодишњим наградама.
z
Фото: GNB Žarko Zrenjanin

У категорији поезије, прва награда припала је младој сплитској књижевници Луци Козини за дело “Успоређивање”. Друга награда додељена је Александру Јовичићу из Лешака за дело “Драга мама”, а трећа Ани Аврамов из Зрењанина за “Југо”.

У области прозе, прву награду освојила је Марија Ракић Мимица из Сплита за дело “Шамар”. Друга награда додељена је Невени Карановић из Београда за дело “Инфлуенсерка”, а трећа Мартину Грабасу из Панчева за дело “Уклети светионици”.

У категорији есеја, прва награда припала је Милени Лазић из Београда за есеј “Стабилност отворене структуре идентитета”. Друга награда је додељена Невени Станојевић из Ћићевца за рад “Усамљени Минотаур у Астерионовом дому”, а трећа Даници Ђокић из Јагодине за “Југослав: смрт и доколица”.

Овогодишњи жири радио је у саставу: уредница и критичарка из Кикинде Дуња Илић (председница жирија), књижевник и уредник из Новог Сада Ален Бешић и уредник часописа “Улазница” Владимир Арсенић.

Жири је са задовољством констатовао да се поводом јавног позива на онлајн конкурс, који је објављен у мају, одазвао сразмерно велики број аутора. Радови су стигли из свих држава бивше Југославије.

Награђени радови су се издвојили својим књижевним квалитетом, поетичком доследношћу и врхунском обрадом изабране теме. Занимљиви и различити по својим тематским истраживањима, а написани са упечатљивим књижевним умећем и уверљивошћу, ови текстови су се из мноштва издвојили зрелошћу израза, премда се ради о младим особама, образложила је одлуку председница жирија Дуња Илић.

Она је додала да је у свом оцењивању жири вредновао искључиво квалитет уметничко-језичког израза који је у награђеним радовима несумњив.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести