Зимски риболов и свињокољ на Тиси

НОВИ БЕЧЕЈ: Од 7. до 9. децембра на Тиси код Новог Бечеја биће одржана по седми пут међународна манифестација „Манић-Тиса 63“.
Na manifestaciji "Manić-Tisa 63“, biće i vojvođanski svinjokolj Foto:promo
Фото: На манифестацији "Манић-Тиса 63“, биће и војвођански свињокољ Фото:промо

Прилика је ово за страствене риболовце да се опробају и у зимским условима, захваљујући риби феномену наших вода Lota-Lota (лат.) или Манић.

„Дружење, размена искустава, нова пријатељства, риболовачке приче, традиционални обичаји, тамбураши, трубачи, срдачни домаћини… довољан су разлог да се и ове године окупимо на 63. километру Тисе, низводно од бране код Новог Бечеја. Упознајте тиског бакалара, рибу која је миграцијом дошла из Северног леденог мора и настанила наше воде. По нашим сазнањима оваквог такмичења нема нигде у свету”, поручују организатори.

Такмичари поштују јасно утврђена правила које прописује организатор уз сагласност са управљачем воде. Упоредо са такмичењем у пецању на обали ће се одвијати манифестација „Традиционални војвођански свињокољ“ са приказом обраде свињског меса на традиционалан начин и припремом свињокољских специјалитета од чварака до паприкаша, кобасица и банатске лепиње. Нуди се и акција „Уради сам”, при чему ће гости сами спремати специјалитете по свом укусу.

Најављено је и надметање у надевању кобасица. Котизација по екипи износи 3.000 динара, а чини је три до пет чланова. Организатор обезбеђује пет килограма свежем меса, црева за надевање, сто и клупе. Такмичари доносе своју машину за млевење меса, даску за сечење, ножеве, пунилицу и зачине. Екипе треба да предају жирију парче од 30 центиметара припремљене и испечене кобасице, а остатак задржавају за себе. Обезбеђене су награде за прва три освојена места, али биће и специјалних награда.

Фото: Риболов у зимским условима Фото: промо

Своје учешће већ су потврдили бројни гости од Суботице до Ниша, али и из Немачке, Хрватске, Мађарске, Румуније, Италије, Словачке, Енглеске и БиХ. Организатори с поносом истичу да настоје на оригиналан начин да прикажу благодети свог краја, а улаз је бесплатан.

„Код нас нема струје, адитива, смога, кича, пластике и скандала, али имамо све остало - чист ваздух, реку, манића, водомара, сламу, тулај, црвену врбу, ватру, воду са бунара, адидас сланину и здраво добре домаћине” поручују организатори.  Општина Нови Бечеј је у улози генералног покровитеља, а манифестацију су подржали и покрајински секретаријати за пољопривреду, привреду и туризам.

      В. Х.

Пројекат „Информисање у Новом Бечеју” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести