Жетва соје у атару Б. Паланке

БАЧКА ПАЛАНКА: Пољопривредници са територије општине Бачка Паланка су ових дана на својим њивама, где је у току жетва соје. Очекивани приноси су око 3.300 килограма по хектару, мада све зависи од количине падавина које су задесиле одређени локалитет.
soja.jpg Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Председник Удружења пољопривредника општине Бачка Паланка, Мирослав Ивић, објашњава да се десило да локалитети удаљени мање од 20 километара од Бачке Паланке, а који су имали мање кише, немају ни три тоне соје по хектару, колико се сматра за просечан род. Иако би према овој статистици бачкопаланачки пољопривредници са очекиваних 3. 300 килограма по хектру, заправо били изнад просека, то је ипак испод њихових очекивања, узимајући у обзир временске услове током ове године.

Уколико све буде како је планирано, жетва соје биће завршена за око седам дана, а тада ће сва механизација бити усмерена на скидање кукуруза. Што се тиче шећерне репе, ове културе у општини Бачка Паланка има занемарљиво мало, каже наш саговорник. Пољопривредницима је шећерена репа била неисплатива, па је нису ни сејали.

- Иако се ситуација донекле променила ове године, па су шећеране ипак мало подигле цену, то је већ било касно да би се пољопривредници укључили у процес производње – вели Ивић.

Т. Пачић

 

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести