Здравија вода из нових цеви у Кањижи

КАЊИЖА: Приводе се крају радови на замени азбестно-цементних цеви водовода у Улици Јанка Сибињанина у Кањижи, у делу ове улице до Пијачног трга.
в
Фото: Dnevnik.rs

Радове на реконструкцији водовода које изводи Предузеће „Потиски водоводи” из Хоргоша обишли су председник кањишке општине Роберт Фејстамер и ресорни члан Општинског већа за комуналну делатност Марко Ждеро, у друштву директора „Потиских водовода” Душана Глишића.

Без обзира на ванредно стање услед епидемије изазване коронавирусом, радови на реконструкцији водоводне мреже у Кањижи су обављани. Реализација овог пројекта, којим је дотрајали главни цевовод од азбестних цеви замењен у дужини од око 350 метара, вредна је 9,7 милиона динара. Око 80 посто средстава је обезбедио Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, а преостали део је из општинског буyета.

- У кањишкој општини се у последње четири године континуирано ради на санацији водоводне мреже, а након ових радова у Кањижи улагања се настављају у насељу Мале Пијаце, где већ годинама има проблема и није било могућности да се водоводна мрежа обнавља. Пројектну документацију смо урадили 2018. године и у сарадњи са ресорним Покрајинским секретаријатом реализоваће се пројекат у вредности 10,7 милиона динара - каже члан ОВ Кањиже за комуналну делатност Марко Ждеро.

Потребе за даљим улагањима у водовод и канализацицију има у насељу Кањижа која је у потпуности покривена мрежом, али цевоводи су стари и преко четири деценије, па је неопходно радити на томе да се ова инфраструктура санира и унапреди. Обновом водоводоне мреже обезбедиће се сигурније и квалитетније водоснебдевање.


Канализација за Хоргош

„Потиски водоводи” се баве и пројектном документацијом за недостајућу канализациону мрежу у Хоргошу, која је изграђена у око 40 посто насеља.

- Већ смо урадили пројектну документацију за 11 улица, па је у фази добијање грађевинске дозволе коју од локалне самоуправе очекујемо за 15 до 20 дана, а након прибављања грађевинске дозволе у складу са најављеним плановима за велике инвестиције у Србији од 2020. до 2025. године, у складу са урађеном студијом поднећемо документацију Канцеларији за јавна улагања Владе Републике Србије и надамо се да ће општини Кањижа бити одобрена средства за ова улагања – рекао је Душан Глишић.


Урађена је и пројектно-техничка документација за санацију водоводне мреже за насеље Хоргош, за шта се траже извори финансирања. Ждеро објашњава да је пројекат у Хоргошу подељен у четри фазе, па се тражи могућност за финансирање прве две фазе, јер је водоводна мрежа у том насељу дуга 37 километара.

Директор „Потиских водовода” Душан Глишић каже да су урађене студије са анализом постојећег стања комплетне водоводне и канализационе мреже на подручју кањишке општине, са предоченим приоритетима која улагања би требало у наредном периоду да се реализују.

- Студија је указала шта је потребно испројектовати и урадити на санацији и реконструкцији водоводне и канализационе мреже, тако и на изградњи недостајуће мреже. Мрежа је у већем делу веома стара, тако да и оно што је изграђено пре четири деценије и раније, зрело је за реконструкцију. У Хоргошу је комплетна водоводна мрежа у дужини 37 километара од азбестно-цементних цеви, за чију обнову је пројектно-техничка документација била урађена по старом закону, па „Потиски водоводи” сада ту документацију усклађују са Законом о планирању и изградњи, који је ступио на снагу 2014. године – каже Глишић.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести