Завршено 95 одсто водовода од Куцуре до Савиног Села

ВРБАС: У пројекту спајања водоводних система Куцуре и Савиног Села са водозахватом у Врбасу, реализовано је 95 одсто радова. Сада се ради на спајању цевовода, док је на изворишту у току опремање два нова бунара и тестирање трећег.
vrbas cevovod
Фото: Општина Врбас

Сви радови требало би бити готови до краја године, саопштавају из ЈКП „Комуналац”.

В.д. директора ЈКП „Комуналац” Игор Шкундрић каже да ће више од 2.000 домаћинстава у Куцури и Савином Селу до краја године бити прикључено на централни градски водовод и добити квалитетну воду за пиће.

- Савремени водовод за 1.300 домаћинстава у Куцури и 800 у Савином Селу, у сарадњи са општином Врбас и немачком инвестиционом банком KfW, гради Јавно комунално предузеће „Комуналац“.  Пројекат је вредан 4,1 милион евра, а радови се реализују са „Сетец“ консултантском кућом KfW банке. Ово је најзначајнија инвестиција, не само за „Комуналац“ него за целу општину Врбас у протекле две деценије - истакао је Шкундрић.

Он сматра да није било лако решити овај проблем и издвојити озбиљна финансијска средства, те да у последњих 16 година није ни било покушаја да се он реши.


Проширење на изворишту

Руководилац ПЈ „Водовод и канализација“ Мирослав Фејса напомиње да су погонски спремни и да ће сигурно моћи квалитетно да обављају водоснабдевање у овој години, док започети пројекат не буде готов.

- Радови на изворишту теку планираном динамиком. Избушена су три бунара, два бунара се опремају, а за трећи се ради тест црпљења. Ако покаже резултате предвиђене пројектом, прелазимо на четврти и пети бунар. Очекујем да ће у наредна два месеца бити завршени радови на том делу проширења капацитета изворишта - истакао је Фејса. - Следи изградња постројења за третман воде, реконструкција пумпне станице у Врбасу и Савином Селу, као и изградња нове у Куцури.

Пројекат је тако конципиран да после ова два насељена места траса може да се прошири и на преостала три: Бачко Добро Поље, Змајево и Равно Село. Квалитетним пројектима аплицирано је за средства код Канцеларије за јавна улагања Републике Србије и очекује се да ће средства бити одобрена.


-Ухватили смо се у коштац са њим и до краја године квалитетну воду за пиће добиће житељи Куцуре и Савиног Села. Јасно је какав је значај овог пројекта када знамо да од 2006. године вода у овим насељима не испуњава услове прописане Правилником о исправности воде. Тада је ситуација решена еко-чесмама као привременим решењем. То је дуго трајало. Ми бринемо о здрављу грађана, желимо да сви становници општине Врбас имају квалитетну воду за пиће. Упоредо радимо на обезбеђењу додатних средстава како би и грађани остала три насељена места у општини имали пијаћу воду истог квалитета као у Врбасу - истакао је Шкундрић.

Пословна јединица „Водовод и канализација”, према речима Шкундрића, поставила је озбиљан систем који функционише стабилно и постојано на пољу водоснабдевања и одвођења отпадних вода. Сви капацитети и сва бунарска поља су у функцији, а цео систем је зановљен.

-Заједнички циљ општине Врбас и нашег предузећа је да сви грађани пију квалитетну воду. Зато користимо сва знања и стручност коју имамо да будемо што оптималнији и да испоручимо пијаћу воду која испуњава све критеријуме здравствене исправности - истакао је Шкундрић.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести