Завршене реконструкција и пренамена старе школе у Гакову

ГАКОВО: Неколико година уназад, пре свега изменама појединих законских решења која су се односила на власништво месних заједница у целој Србији, велики број сеоских културно-уметничких друштава и непрофитних удружења грађана нашао се у незавидној ситуацији отежаног рада.
д
Фото: Dnevnik.rs

Овај тренд се само надоградио на и иначе приметно пропадање бројних сеоских домова културе, који су били централна места друштвеног живота у руралним срединама и то у ситуацији када многа села и нису имали домове културе.

Управо зато су становници сомборског села Гаково са великим надама дочекали почетак, а средином ове седмцие и завршетак друге фазе реконструкције своје старе школе, која ће убудуће служити као дом културе.

До обнове и пренамене здања које је, средином седмице, отворило своја врата уместо ђака, који иначе имају модерну функционалну школу, културно-уметничким, али и другим садржајима, дошло је након иницијативе житеља и Месне заједнице Гаково. Завршена је комплетна реконструкција унутрашњости зграде која је обухватила столарске, зидарске, армирачке, лимарске, керамичарске, молерске, гипсарске, електро радове, као и постављање водовода и канализације. Дом културе, који сада има велику салу са бином за манифестације, канцеларије, тоалете и салу за састанке свечано су отворили градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и председник Савета месне заједнице Симо Марковић.

Градоначелница је овим поводом истакла да се нада да ће удружења грађана овде наћи своје место и позвала све становнике Гакова који су заинтересовани за друштвени рад, да у Дому културе организују своје активности.

Фото: Dnevnik.rs

- Завршена је заправо друга фаза која је подразумевала комплетно унутрашње уређење овог простора, који је намењен за културно-уметничка друштва и за удружења грађана. Мислимо да за једно насељено место попут Гакова овај простор представља заправо јадан капитални објекат у коме сви они који се баве било каквом врстом цивилног ангажмана, било хуманитарног, било културног, или неког другог, могу да нађу своје место. Користим ову прилику и да позовем и све оне који се баве како децом, тако и младима, женама, културом и другим активностима, наравно и пензионере, да у овом простору организују своје активности, чиме ће га заправо оплеменити и учинити и саму сврху овог објекта и нашег улагања оправданом – рекла је Душанка Голубовић и уједно најавила даље радове на фасади и грејању. Од почетка је опредељење да поред града Сомбора и свако село има своје место за културна дешавања, што је већ потврђено у Стапару, Бачком Моноштору, а сада и у Гакову, пре свега на иницијативу Савета месне заједнице и свих Гаковчана који су ово препознали као потенцијал свог места, додала је градоначелница.

Позив културно-уметничким, али и другим удружењима да у новом Дому културе реализују свој рад упутио је и Симо Марковић, председник сеоског Савета.

- Ми у Гакову имамо више удружења како спортских, тако и других. У последње време сви су нешто затајили, углавном због недостатка простора. Сада смо добили прворазредни објекат који има све услове за функционисање и надам се да ће пре свега културно-уметничко друштво да оживи, да крене, а онда и ми сви остали за њима, Удружење Врбљанаца, „Корјени”, а надам се да ће и пензионери, без обзира што имају своје просторије, наћи свој кутак овде. Ту ћемо имати просторију за библиотеку, салу за састанке, имамо и једну велику бину за одржавање манифестација - појаснио је Марковић.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести