Завршен омладински летњи камп „ОАСИС“, део пројекта прекограничне сарадње

КАЊИЖА: Завршен је омладински летњи камп ОАСИС у оквиру пројекта прекограничне сарадње Мађарска-Србија, који су организовали Покрајински секретаријат за образовање, прописа, управу и националне мањине - националне заједнице АП Војводине, као водећи партнер на пројекту „Киштелек - Кањижа, допунски туристички развој који се заснива на природним ресурсима као међусобно повезаним различитим елементима регионалног туристичког система“, уз подршку пројектних партнера  Фонда „Европски послови“ АП Војводине и општина Киштелек (Мађарска) и Кањижа.
Kamp OASIS 2
Фото: Дневник (М. Митровић)

Камп је у две смене одржан од 12. до 22. августа уз учешће 138 младих из 16 војвођанских средњих школа, а у свакој смени по осам екипа су се опробале у такмичењу мешовитих тимова у спретности, координацији, креативном размишљању, оријентирингу и пратећим програмима, квизовима знања  радионицама са циљем упознавања туристичких потенцијала региона и промовисања понуде путем преношења личних искустава и употребом модерних видова комуникације.

На затварању кампа потпредседник Покрајинске владе и секретар за образовање, прописе, управу и националне мањијне - националне заједнице Михаљ Њилаш је нагласио да је камп ОАСИС наставак вишегодишње заједничког рада у Кањижи на обали Тисе, јер Покрајински секретаријат и општина Кањижа годинама организују сусрет војвођанских средњошколаца са циљем да се друже, да се такмиче и буду креативни у том такмичењу у мешовитим тимовима, јер се жребом одређују састави тимова.

- Ново је да смо ове године успели обезбедити финансијску подршку из Европске уније за организовање кампа и друге садржаје, као што је обнова постојећих и изградња нових спортских терена у Кањижи, што ће служити младима. Мислим да смо све наше циљеве остварили у пројекту ЕУ вредном 588.000 евра, од чега је велики део реализован у Кањижи и Новом Саду - рекао је Њилаш.

Кањишка општина је у протеклих десет година кањишка реализовала већи број пројеката прекограничне сарадње, али је увек био највећи проблем колико су видљиви ефекти тих пројеката за становништво и колико могу допринети локалном развоју, подсетио је председник општине Роберт Фејстамер.

- Мислим да је овај пројекат такав да, са једне стране овде на обали Тисе видели смо како млади заједно учествују у овим играма, а са друге стране стране добили смо нешто конкретно. Ако неко дође не само до обале Тисе, него када излази из града види нове асфалтиране стазе, опремљене спортске терене, што остаје Кањижи захваљујући овом програму прекограничне сарадње. Јако ми је драго да смо овај пројекат заједно са мађарским партнером и покрајинским партнерима могли успешно да завршимо - истакао је Фејстамер. 

Саме такмичарске игре су осмишљене и дизајниране да репрезентују туристичке потенцијале и културно историјске знаменитости ових крајева. У другој смени учествовале су екипе средњошколаца из Инђије, Панчева, Сомбора, Бечеја, Ирига, Титела, Ковина и Кањиже.

Фото: Победничка екипа у другој смени "Ред стар", председник кањишке општине Роберт Фејстамер и потпредседник Покрајинске владе Михаљ Њилаш, фото: Дневник (М. Митровић)

Све средње школе које су учествовале добиле су пехаре, а чланови три најбоље екипе окитиле су се медаљама. Прво место и златну медаљу освојила је екипа „Ред стар“, другопласиране су „Нинyе“, а трећепласиран састав „Кратко-јасно“. На основу гласова екипа учесника признање за фер плеј припало је „Сивој екипи“. Њима су пехаре и медаље уручили Михаљ Њилаш и Роберт Фејстамер.

Вођа победничке екипе „Ред стар“ професор Горан Јеремић из Гимназије и економске школе „Бранко Радичевић“ из Ковина каже да је екипа коју је предводио током целог такмичења била просечна, али да је последњег дана пружила максимум.

- Такмичарски задаци су били одлични, где се од средњошколаца очекивало да испоље вештину, спретност и креативност. Сви су могли да одраде постављене задатке, само неко брже, а неко спорије, јер је и састав екипа са ученицима различитих способности. Град домаћин је јако лепо мирно и чисто место, људи веома љубазни и гостопримљиви, услуга кампа где смо боравили је феноменална, са лепо опремљеним шаторима, а послужило нас је и време, тако да су деца и сви ми који смо учествовали задовољни - утисак је Горана Јеремића.     

Чланови по три првопласиране екипе из обе смене, као и екипе које су понеле признање за фер плеј за награду ће ићи на путовање у иностранство.  

М. Митровић

EUR/RSD 117.5606
Најновије вести