Завршен мурал посвећен одбојкашици Маји Огњеновић

ЗРЕЊАНИН: Уклањањем скела, јуче су и формално завршени сви радови на осликавању мурала посвећеног Маји Огњеновић, капитенки женске одбојкашке репрезентације Србије и освајачици две олимпијске медаље, саопштено је из Кабинета градоначелника Зрењанина. Мурал је осликан на фасади зграде у зрењанинском насељу „4. јул”, у којој је Маја одрасла.
1
Фото: Град Зрењанин

Аутор мурала, академски сликар Флора Виорел,  наглашава да је идеја била да се уради њен победнички портрет, димензија два са четири метра, као веран приказ једне од Мајиних фотографија са спортског терена. Мурал је рађен у двобојним тоновима беле и браон боје, акрилним бојама, које су постојане и дуготрајне, и изведен је искључиво четкицом. Радови на муралу зимус су пролонгирани, због временских услова и здравственог стања аутора.

- У сликању портрета имам веома велико искуство, јер сам их урадио више хиљада, тако да сам то прилагодио раду на великој површини. Проблем је био транспоновање фотографије у цртеж, који мора садржати одређене параметре. Женски лик захтева и нежније тонове од мушког и мислим да сам то овим радом постигао - истакао је Виорел Флора.

Мурал представља нови допринос града Зрењанина, Европског града спорта, неговању културе сећања на спортисте и екипе који су прославили град на спортским борилиштима широм света, наводи се у саопштењу Кабинета градоначелника.

Маја Огњеновић је једна од најуспешнијих спортисткиња рођених у Зрењанину. Након освојеног олимпијског сребра у Рио де Жанеиру 2016. године, збирци трофеја је прошле године додала и другу олимпијску медаљу, из Токија. Са репрезентацијом Србије је освојила још једно светско и два европска првенства, као и два друга и једно треће место на шампионатима Старог континента. Њена медаља из Токија уједно је и 24. олимпијска медаља која је стигла у Зрењанин, управо у години у којој је град носио титулу Европског града спорта.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести