Завршен јавни увид у план за три сомборске месне заједнице: Простор за храм и адреналин-парк

СОМБОР: Нацрт плана генералне регулације на простору градских месних заједница Стара Селенча, Нова Селенча и Селенча био је на јавном увиду до 4. марта, а јавна презентација на којој ће наступити и предлагачи измена, заказана је за 11. март.
gpr Plac za hram
Фото: Предвиђен простор за нови православни храм, фото: М. Миљеновић

Планским документом је обухваћена површина од непуних 357 хектара или девет одсто градског подручја, а непосредно се тиче 15.000 грађана тих насеља. Како се може видети на званичном сајту Градске управе пристигло је пет примедби грађана и једна грађевинског предузећа, али оне се односе на појединачне проблеме заинтересованих, а само примедбе др Данице Голеш, професорке Грађевинског факултета у Суботици, третирају предложени план кроз визуру општег добра.

Промене које се планирају на постојећој саобраћајној мрежи су дефинисање јавних површина за формирање нових уличних коридора и изградњу сабирних, приступних, пешачко-бициклистичких улица, промена регулације постојећих коридора улица, те дефинисање јавне површине за изграђени део државног пута 1.Б реда број 12, а планира се унапређење туристичке понуде града и региона, изградњом адреналин-парка у Роковачкој шуми.


Баште у јарузи

Деценијама су становници МЗ Нова Селенча на ободу урбаног дела свог животног простора заснивали мале баште, које су нестале након недавног инфраструктурног уређења овог дела Сомбора. Стручни тим за израду плана је замислио да простор „јаруге” определи за успостављање урбане баште, односно оживљавање концепта опремања и физичко-просторне трансформацију јавне површине како би већи број корисника, одговорних за свој део простора, могли да гаје поврће, воће, цвеће, зачинске и друге биљке на здрав и еколошки одржив начин, што би увело и додатне садржаје попут органске пијаце, компостишта, едукативних радионица...


Планом се указује на потребу изградње пешачких мостова преко обилазнице, као и рекултивације неуређене површине некадашње градске депоније у близини старе циглане, како би након санације простор понудио бројне могућности за разне спортско-забавно-рекреативне садржаје. По угледу на европску праксу  предлажу су трим стазе, брдскебициклистичке стазе, мотокрос стазе, голф терени, отворени спортски терени, игралишта...

Северно од ОШ Доситеј Обрадовић планирана је изградња објекта предшколске установе, док се у блоку број 37  где су сада велики трговински објекат, зелена пијаца  и паркинг најављује се формирање секундарног градског центра. У блоку 82ђ, између обилазнице и Улице ЈНА, предвиђа се изградња православног храма са пратећим објектима који би, како кажу аутори, задовољио потребе већинског православног становништва.

Новост би било и викенд насеље, односно зона кућа за одмор у блоку 105 е, на ободу Северне Мостонге, али и прикључење појединих улица на обилазницу, те изградња двадесетак нових приступних саобраћајница. Најављена је и пешачко-бициклистичка стаза од Славише Вајнера Чиче, ободом Роковачке шуме до раскрснице саобраћајница п4 и п13.

- Бициклистичке стазе као одвојени вид саобраћаја, двосмерне, ширине 2,5 метра, планирају се у следећим улицама: Арсенија Чарнојевића, Самка Радосављевића, Алексе Шантића, Фрушкогорска, ЈНА-до Милете Протића - све као веза центра града и бициклистичке стазе на Венцу, са Селенчом. Други правац од центра ка улицама у Селенчи представљају бициклистичке стазе планиране у улици Белог голуба, Сонћански пут, Славише Вајнера Чиче, где се повезују на стазе у новим улицама блока 104 – појаснио је ауторски тим који су предводиле Велинка Нешић и Весна Ђорђевић Јањатовић.  

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести