Завршен фестивал аматерских позоришта Војводине

СТАРА ПАЗОВА: На 55. Фестивалу аматерских позоришних друштава Војводине који је у Старој Пазови одржан од 19. до 27. маја победиле су три представе из кулске општине.
pozoriste mali.JPG
Фото: Dnevnik.rs

Прву награду однела је представа „Малограђанска свадба“ АП „Стеван Сремац“ из Црвенке у режији Радоја Чупића, који је награшен као најуспешнији редитеља јер је „занимљиво, иновативно, упечатљиво прочитао текст Бертолда Брехта и показао да је малограђанштина у сваком времену узрој највећег зла“, како је констатовао жири у којем су били Саша Волић, редитељ из Београда, Југослав Крајнов, глумац из Новог Сада и Милош Лазић, позоришни и радио продуцент из Војке.

У Црвенку су отишле и диплома Зорану Радуловићу за улогу младожење, Гордани Мештер и Милораду Бјелану за епизодне улоге, а Јелена Салонтаји је награђена за изврсну кореографију у овој представи којој је припала и награда „Анамарија Михајловић“ за визуелни дизајн. Другонаграђена је представа „Трактат о слушкињама“ Културног центра Кула у режији Драгана Остојића, а представа по тексту Богдана Чиплића је награђена и за оригиналну музику коју је компоновао Бојан Алексић.

Слободан Ногавица се нашао међу пет најбољих глумаца Војводине за три улоге у овој представи, док је Гордана Мештер награђена за епизодну улогу. Трећа награда је припала представи „Кањош Мацедоновић“ по тексту Виде Огњеновић, у извођењу Драмског студија „Луча“ КУД Крушчић, у режији Дејана Цицмиловића, а овај ансамбл је награђен и за сценски говор.

Никола Булатовић у улози Кањоша Мацедоновића се нашао међу пет најбољих глумаца Војводине, а за улогу Фурлана Јован Паул је добио похвалу. Најбоља представа по оцени публике је „Браћо и сестре“ АП „мр Мирко Таталовић Ћира“ из Нове Пазове по тексту Душка М.Петровића, у режији Александера Бака који је награђен за најбољу сценографију, а Јован Миљевић и Дијана Драгин су се нашли мешу глумцима који су добили похвале официјелног жирија.

Диплома за педагошки рад додељена ј редитељу Предрагу Стојменовићу за  представу „Коме верујете“ Јелене Ђорђевић у извођењу СМУК театра из Ковина , Ивана Грбовић је награђена као најбољи костимограф, за ову представу, Љубомир Радовић је добио диплому за 4 улоге остварене у тој представи, а Милан Поповић похвалу за улогу старца.

Фото: Dnevnik.rs

Специјална награда за друштвени ангажман представе додељена је ансамблу ЦЕКОМ из Зрењанина за представу „Бег“ а за улогу Мине, у представи којој су аутори чланови ове позоришне радионице док режију потписују Душан Калејски и Смиљана Туцаков, награђена је Вилхелмина Тел.

Жири је, како стоји у извештају који је на завршној свечаности прочитао председник Саша Волић, захвалио Савезу уметничког стваралаштва аматера Војводине и Савезу аматера општине Стара Пазова и Центру за културу на доброј организацији фестивала, Општини Стара Пазова што истрајава као генерални покровитељ манифестације и похвалио изузетно садржајан и занимљив Билтен који је свакодневно резимирао збивања претходних фестивалских дана.

У част награђених, на завршници 55. Фестивала АПДВ у Старој Пазови АП „Јанко Веселиновић“ из Богатића је одиграло представу Александра Обреновића „Клим-Клем“ у режији Ивана Томашевића. А у старопазовачкој општини се позориште из Старе следећег викенда сели у Нову Пазову где ће бити одржана пета меморијална манифестација у знак сећања на редитеља Мирка Таталовића Ћиру „Ћирини позоришни дани“ .

 Анђелка Мали

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести