Завршава се цевовод за Куцуру и Савино Село, дуг 14 километара

ВРБАС: Више од 6.000 становника Савиног Села и Куцуре, после скоро две деценије, добиће наредне године чисту воду за пиће.
д
Фото: Општина Врбас

Радови на изградњи цевовода, који ће омогућити да се око 2.000 домаћинстава прикључи на градски водовод, приводе се крају. У ЈКП „Комуналац” истичу да би радови били готови још крајем јесени, али су на једном делу трасе морали да се решавају имовинско-правни односи. Цевовод дуг 14 километара, који ће повезати Куцуру и Савино Село са главним извориштем воде и градским водоводом, кошта око 4,1 милиона евра, а финансира се уз подршку Немачке развојне банке „KfW”.

- Поред изградње цевовода проширен је капацитет изворишта. Избушено је пет бунара и сви су опремљени. Изграђена су два нова постројења за припрему воде, укупног капацитета 100 литара у секунди. Изграђени су резервоари од 600 кубика у Куцури и 300 кубика у Савином Селу. Радови се реализују са „Сетек” консултантском кућом Немачке развојне банке - каже Игор Шкундрић ВД директор ЈКП „Комуналац”.

Од 2006. године вода у Куцури и Савином Селу не испуњава услове прописане Правилником о исправности воде. Тада је ситуација решена еко-чесмама као прелазним решењем.

Радови би већ били завршени да се на једном делу трасе нису морали решавати имовинско-правни односи

- Грађани су морали да иду на еко-чесме и воду за пиће и кување носе у балонима, или да је купују у продавници. За највише неколико месеци томе долази крај. Свих 2.000 домаћинстава добиће здраву и исправну пијаћу воду - рекао је Шкундрић.

Шкундрић истиче да ће водоснабдевање на исти начин бити решено и у преостала три села - Равном Селу, Змајеву и Бачком Добром Пољу.

- Становници Равног Села и других насеља водом се снабдевају из локалних водовода који су грађени након Другог светског рата. У свих пет насељених места вода није за употребу од 2006. године. И скоро целу деценију ништа није рађено да се то питање реши. Тек од 2014. године почиње да се ради на унапређењу водоснабдевања. Уз сарадњу са стручњацима из Немачке, утврђено је да је најрационалније и најефикасније решење изградња нових цевовода и прикључивање свих насеља на градски водовод. Израђени су пројекти, и очекујемо да ћемо уз подршку Владе Србије и Покрајинске владе већ следеће године започети радове на изградњи водовода до Равног Села, Бачког Доброг Поља и Змајева - каже Шкундрић.

Фото: Општина Врбас

Планирано је да се у наредном периоду изгради резервоар од 1.000 кубика на главном водоизворишту и резервоари од по 300 кубика у Бачком Добром Пољу, Змајеву и Равном Селу. Кад се заврши, цео цевовод биће дугачак 33 километра.

Општина Врбас је у међувремену увела најсавременије системе за аутоматско управљање водоснабдевањем, који подразумева даљинско очитавање водомера и даљинску детекцију цурења на мрежи. На тај начин су губици смањени за 18 одсто. Извршена је замена 12 бунарских пумпи,  ревитализовано 13 старих бунара, замењено је 300 вентила у шахтовима, 13 бунарских и 31 канализациона пумпа и чак 15.000 водомера, а избушено је укупно седам нових бунара.

- Инвестиције су важне, као и одржавање и развој водоводне мреже. Да би инвестиције биле могуће, јако је битно да грађани редовно плаћају рачуне. Водовод је наш заједнички ресурс и заједно морамо да радимо на његовом одржавању и унапређивању – поручују из „Комуналца”.

В. Х.

 

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести