Засађено две стотине храстова у Парку природе „Бељанска бара“

СРБОБРАН: У акцији три Месне заједнице Србобрана, Турије и Надаља, која је окупила много становника ове општине, током викенда засађено је 200 стабљика храста у Парку природе „Бељанска бара”, ушћу Бељанске и Великог бачког канала.
1
Фото: Србобранданас.рс

Осим тога, на „Стази здравља” у оквиру Парка природе покупљено је сво смеће, како би се излетиште спремило за пролеће, а у акцију се укључило и доста младих.

Бељанска бара ће захваљујући овој акцији добити леп шумарак, који ће оплеменити овај заштићени парк природе. Акција је окупила чланове разних удружења и клубова, који су сви радили за исти циљ, да се Бељанска бара још више озелени. Циљ акције је очување и побољшање животне средине, рекао је председник Савета МЗ Србобран Нинослав Јокановић, као и директно укључивање суграђана у решавање комплексног вишедеценијског проблема.

-Сви заједно треба да се боримо да одржимо природу и да јој помогнемо у борби против климатских промена. За акцију се пријавио велики број људи, првенствено деце. Упутили смо иницијативу локалној самоуправи и ЈКП „Градитељ”, који су нам изашли у сусрет и обезбедили 200 садница храста који су засађени у оквиру Парка природе -рекао је Јокановић. -У акцију смо позвали све грађане и заиста их се много одазвало. Дошли су здравствени радници, просветари, спортски колективи многих клубова из општине, доста деце, предузетника.

Председник Савета МЗ Турија Милош Јовановић рекао је да је локација за садњу била прави избор, јер се налази уз мост у Турији, на обали канала, тачно преко пута Парка природе „Бељанска бара”.

-Драго ми је што је у акцији учествовало највише младих, јер ова шумица и јесте сађена за младе људе, њихову здравију будућност и зеленију општину- изјавио је Јовановић. -Сматрамо да је наша околина изузетно сиромашна кад су у питању шуме и зеленило уопште, зато смо и одлучили да порадимо на томе. Ова акција је једна од многих које ће бити реализоване, а позивам све грађане да се обрате својој Месној заједници и дају идеје, који би то још простори били адекватни за пошумљавање. Радо ћемо размотрити сваки предлог и озеленити површину, ако то услови дозвољавају.

Акцију је подржао и „Плави круг”, чији су активисти омогућили свим учесницима мерење притиска, те шећера у крви и на тај начин дали допринос очувању и превенцији здравља. Многи учесници су након акције пошумљавања и садње стабала, са кесама у рукама обишли Бељанску бару и Стазу здравља и покупили смеће.

М. Сћ

Фото: Србобранданас.рс

Milan
06.02.2020 • 07:53
Cestitke za ideju i uradjeno!
EUR/RSD 117.5133
Најновије вести