Зараза бруцелозом око Сомбора, домаћини бесни на ветеринаре

СОМБОР: Према званичним подацима Управе за ветерину Министарства пољопривреде, у Станишићу и Риђици, селима сомборског атара која су због тога проглашена за подручја заражена брузелозом, прошле и ове године надлежни ветеринарски инспектор је издао решења о уништењу стотину животиња у неколико десетина тамошњих дворишта.
zaraza sombor, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Иако свесни шта ова епидемија представља, власници животиња које су проглашене за заражене бруцелозом су дубоко незадовољни начином на који се узорковала крв суспектних свиња, резултатима анализе, као и ономе што је уследило, па је у среду увече у Станишићу одржан заједнички састанак око 40 незадовољних сточара из ова два села, којем и поред најава доласка, није присуствовао нико из надлежних државних установа и институција.

Примедби је много, од оних да је у појединим случејавима крв животиња  узоркована нестерилисаном иглом и да су након убијања лешине наводно заражених животиња сатима лежале необезбеђене у двориштима чекајући долазак радника сомборске Ветеринарске установе „Протеинка“ да их уклоне, до тога да је у два тестирања једна те иста животиња прво била детектована као болесна, да би три дана касније анализа надлежног сомборског Ветеринарског специјалистичког института показала да је свиња у ствари здрава. Ипак, две су темељне примедбе овдашњих домаћина.

- Као прво, нису узорковане две епрувете крви исте животиње, како то прописује законско правило у оваквим случајевима - каже Ото Олах, један од незадовољних сточара који у Станишићу има породичну фарму за узгој свиња. - Поред тога, пошто прописи налажу две врсте анализе узорковане крви, сумњу нам буди чињеница што наш сомборски Ветеринарски специјалистички институт није акредитован за неопходан „Елиса“ тест, што јасно стоји у фусноти решења која нам је уручивао ветеринарски инспектор. Како је могуће да на основу анализе неакредитоване установе за ову врсту тестирања буде наређено уништење толиког броја свиња у наша два села?

Остају недоумице и када је у питању здравље, не само осталих врста стоке у двориштима ових села већ и самих житеља

Бурни састанак дела домаћина и фармера Риђице и Станишића резултирао је потписивањем захтева за спровођење истраге и кривичном пријавом која ће бити достављена јавном тужилаштву у Сомбору, али остају недоумице и када је у питању здравље не само осталих врста стоке у двориштима ових села, већ и самих житеља.

- Сам сам у два наврата звао да ми тестирају товљенике, за укупно четири је утврђено  да су заражени, па су и убијени. Како имам троје деце и потпуно је нормално да сам био забринут за њихово, па и наше, здравље, по савету ветеринарске инспекторке отишао сам да се тестирамо у сомборски Завод за заштиту здравља са решењем да ми је двориште заражено бруцелозом, али тамо једноставно нису знали шта ће са нама, па провера није ни урађена - није без зебње за своје најближе Огњен Огњеновић.

Мада су након овог, али и других сведочења домаћини Станишића и Риђице остали без конкретног договора, из Управе за ветерину Министарства пољопривреде званично је одговорено појединим медијима да су све анализе обављене у за то надлежним установама као и да су све потоње мере предузете поводом овог случаја потпуно у складу са законским одредбама и правилницима.

М. Миљеновић

 

Caba
24.03.2018 • 00:57
Proteinka nije vetrinarska ustanova,nego kafilerija!
EUR/RSD 117.3739
Најновије вести