Заједничко улагање Кикинде и Покрајине: Из нових бунара 70 литара у секунди

КИКИНДА: Реализују се улагања значајна као предуслов за изградњу фабрике воде у Кикинди, један од најзначајнијих пројеката за град.
s
Фото: pixabay.com

Заједничким средствима локалне самоуправе Кикинде и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине биће избушена два бунара код Кванташке пијаце у Кикинди. Вредност инвестиције је око 25 милиона динара.

Уз реконструисану градску водоводну мрежу и нови бунари важан су предуслов за будућу фабрику воде. Градоначелник Кикинде Павле Марков је обишао локацију на којој је један бунар већ избушен, док ће ускоро почети бушење другог. Интересантно је споменути да ће дубина бунара износити 225 метара. У Србији ће се, по први пут, на тој дубини, користи пластична бунарска конструкција пречника 330 милиметара, што је патент немачког Института за воду и енергију.

– Ови бунари даваће заједно 70 литара воде у секунди. Ако знамо да је будуће постројење за пречишћавање воде пројектовано на око 150 литара у секунди, јасно је да ће добринос ових бунара бити веома велик. Све ово јасно говори да се фазна реализација капиталног инфраструктурног пројекта одвија по плану – рекао је Марков, додајући да се располаже са десет бунара који нису у баш сјајном стању, па је изградња нових била неопходна,

– Кад је реч о овом комплексном пројекту, могу да потврдим да смо досад уложили око три милиона евра. Дефинитивно се назире крај нашег решење вишедеценијског проблема. Кикинда ће имати једну од најбољих фабрика воде у Србији – истакао је Марков.

Извршни директор ЈП “Кикинда” Милан Макивић, навео је да је у току транспорт опреме и људства на другу локацију која се налази на овој парцели.

– Просечна старост постојећих десет бунара је око 30 година, а последњи датира из 1993. године. Ово је била једна неминовност како би водоснабдевање Кикинде било стабилно, а и обезбеђене додатне количине воде за потребе постројења за прераду. За десетак дана ће почети и реализација пројекта санације 25 бунара на целој територији Кикинде. Сви бунари снимљени су подводним камерама, а израђена је и пројектна документација. И тај пројекат суфинансира Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, у износу од 80 одсто. Инвестиција је пројектована на 16,2 милиона динара. Реализацијом ова два везана пројекта постићи ћемо одређену стабилност И продужити век трајања постојећих бунара, такође и значајно поправити квалитет воде – саопштио је Макивић.

        М. Митровић

Hugo
13.09.2019 • 10:40
Ako je sadasnja cena vode (tehnicka jer je sa ukusom mirisom i bojom) 55dinara , pitanje je koliko ce biti cena kubika vode iz fabrike vode ???
Zasto se sadasnja Tehnicka voda naplacuje 55 din a realno bi bilo 15 din.
EUR/RSD 117.4966
Најновије вести